Artnit

Ponedeljak, 31 Juli 2017 11:03

Iris ensata - japanski iris Istaknut

Iris ensata poznat po imenu japanski iris spada među najlepše vrste irisa ili perunika kako se često nazivaju u narodu. Selekcijom podtipova vrste u Japanu su od XVII veka od divljih postali biljke koje se danas gaje kao baštenske biljke u vrtovima oko česme, fontane ili jezerca i kao saksijske biljke, a kao rezano cveće su uvek lep ukras.

Japanski iris ima visoke, guste busene uskih, lancetastih zelenih listova sa izraženom središnjom žilom. Može da poraste u visinu do 90 santimetara.

Japanski iris cveta od maja do septembra. Na visokim cvetnim stabljikama nalaze se krupni cvetovi koji mogu imati tanjirasti, padajući ili lučni oblik. Takođe, oni imaju tradicionalne karakteristike cvetova irisa, kao što su standardne vertikalne latice u centru i padajuće latice koje vise ispod. Standardne latice nisu previše duge, dok su padajuće latice debele i duge, što stvara efekat punog, luksuznog cveta koji izgleda kao da pluta na vrhu stabljike. Cvetovi su prošarani i u nijansama plave, ružičaste, ljubičaste i bele boje i u sredini imaju žutu, usku i šiljatu šaru.

Pročitano 2621 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 03 Oktobar 2020 11:21

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Iris ensata - japanski iris