Artnit

Sreda, 19 Juli 2017 11:39

Liatris spicata - plamena zvezda Istaknut

Liatris spicata je zeljasta višegodišnja biljka koja se razvija iz malih okruglih lukovica. Zbog oblika cvetova nalik na plamteće zvezde poznata je pod nazivom plamena zvezda, a zato što potiče iz američkih prerija pod nazivom prerijsko pero. Može da se gaji u velikoj saksiji ili u vrtu kao baštenska biljka pojedinačno, a zbog svoje vertikalne forme dobro se kombinuje sa biljkama sa širokim listovima. Koristi se i kao rezano cveće u cvetnim aranžmanima, a kao suvo cveće ima miris vanile.

Liatris spicata je lukovičasta biljka koja pripada porodici glavičoka (Asteraceae). Potiče iz Severne Amerike, gde raste u vlažnim prerijama i na livadama. Njeno stablo je uspravno i tanko, sa gustim vlaknastim, sabljastim, mekim listovima, jarkozelene boje, koji niču u proleće, a u jesen postaju bronzane boje. Može da poraste u visinu 30 do 90 santimetara.

Liatris spicata cveta od juna do avgusta. Njen dug gust cvetni klas, sastoji se od cvetova u beloj, ružičastoj ili ljubičastoj boji, koji se otvaraju od vrha na dole.

Cvetovi su prepuni nektara i privlače leptire i pčele, dok su semenke veoma privlačne za ptice.

Od davnina su Indijanci koristili Liatris spicata kao lekovitu biljku, a najčešće njen koren. Koristila se kao analgetik za bol u leđima i udovima, za slabost srca, za lečenje otoka, bolova u stomaku i grčeva, kao i ugriza zmija.

Pročitano 4499 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Liatris spicata - plamena zvezda