Artnit

Ponedeljak, 17 Juli 2017 10:51

Oxalis deppei - ukrasna detelina sa četiri lista Istaknut

Oxalis deppei je vrsta deteline poznata po nazivu ukrasna detelina sa četiri lista, zato što joj listovi rastu u grupama po četiri i veruje se da donosi sreću. Njen varijetet Iron Cross se smatra za jednu od najlepših biljaka iz roda detelina. Gaji se kao sobna biljka, a sadi se i u veće saksije i žardinjere sa letnjim cvećem kao što su begonije ili pelargonium.

Oxalis deppei je zeljasta biljka bez stabla sa podzemnom lukovicom tamnobraon boje i sa podzemnim izdancima. Ona potiče iz Meksika. Može da poraste u visinu oko 20 santimetara.

Od maja, sve do prvih većih mrazeva u jesen Oxalis deppei je ukrašena bokorom listova svetlozelene boje sa crveno-braon pegom u osnovi. Listovi su složeni iz četiri listića, koji su obrnuto srcasti, sakupljaju se u toku noći, a ujutru se opet otvaraju.

Kada se gaji kao sobna biljka Oxalis deppei cveta od januara do maja, a ako se gaji napolju cveta od maja do septembra. Petočlani cvetovi, na dugim drškama mogu da budu crveno-ljubičaste, ružičaste do violet boje sa žutim ili belim središtem. Plod je mala čaura.

Pročitano 6100 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Oxalis deppei - ukrasna detelina sa četiri lista