Artnit

Petak, 14 Juli 2017 13:59

Selone - vrele usne Istaknut

Selone (Chleone) su rod višegodišnjih biljaka iz porodice bokvica (Plantaginaceae), koji potiče iz Severne Amerike. Rod sadrži 4 vrste Chleone glabra, Chleone oblique, Chleone lyonii i Chleone cuthbertii. Zbog oblika cvetova koji podseća na glavu kornjače vrste iz ovog roda poznate su po nazivu glava kornjače, a takođe i po nazivima vrele usne, školjka cvet. Neke njene vrste i sorte se gaje kao baštenske biljke u senovitim delovima vrta i mogu da budu lepo rezano cveće.

Ime roda Chleone, potiče od grčke reči khelônê što znači kornjača. Po grčkoj mitologiji Chleone je bila nimfa koja je odbila da prisustvuje svadbi Zevsa i Here. Bog Hermes ju je zbog toga kaznio, ona i njena kuća su bačeni u reku, gde se pretvorila u kornjaču koja je nosila kuću na leđima.

Selone je uspravna zbunasta perena, sa tamnozelenim, ovalnim, blago nazubljenim listovima. Može da poraste u visinu od 60 do 90 santimetara.

Krajem leta i početkom jeseni selone cveta. Cvetovi se formiraju na vrhovima stabljika, i mogu da budu u beloj, ljubičastoj i ružičastoj boji.

Selone izgleda zanimljivo u vrtu kada se kombinuje sa verbenama, sedumima i anemonama, a naročito sa cvetovima kao što su astilba ili kozja brada. Pošto vole vlažnu zemlju, prirodni partneri su im paprati.

Pročitano 3186 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Selone - vrele usne