Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 04 Juli 2017 10:52

Diktamus - gorući grm Istaknut

Dictamnus je zanimljiva zeljasta višegodišnja biljka, poznata po nazivu diktamus i diktamon, a zbog velike koncentracije lakoisparljivih eteričnih ulja koja mogu i da se zapale na visokim temperaturama kao gorući grm i gasna biljka. Njegovi kultivari se gaje kao baštenska biljka u vrtu, a mogu da se kombinuju sa biljkama kojima odgovara sušno stanište, kao što su žalfija, ukrasni čičak, patuljasti dupčac, stepski iris ili ukrasne trave.

Dictamnus je rod cvetnica iz porodice Rutaceae, sa jednom vrstom, Dictamnus albus, koja ima nekoliko geografskih varijanti, a u narodu je poznat po nazivu jasenak. Potiče iz toplih, otvorenih šumskih staništa u južnoj Evropi, severnoj Africi i velikom delu Azije.

Rast diktamusa je uspravan, žbunast. Može da poraste u visinu od 50 do 100 santimetara. Listovi su perasti, tamnozeleni i imaju gorak, neprijatan ukus. Cveta od maja do juna. Cvet je nalik na guste grozdove sa ružičastim, violet ili belim šarama.

U letnjim mesecima diktamus je prekriven zapaljivom materijom koja je lepljiva na dodir i ima mirisnu aromu limuna. U vreme sazrevanja plodova, kada je mirno, bez vetra a temperatura je visoka, na njemu mogu da se jave plavi plamičci.

Pročitano 3223 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 02 Oktobar 2020 10:23
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci