Artnit

Petak, 23 Juni 2017 11:21

Nega afričke margarete Istaknut

Rod biljaka Osteospermum je poznat zbog svog porekla i oblika cvetova po nazivima afrička margareta i afrička ivančica, a zato što voli sunce i po nazivima sunčana devojka i sunčica. Iako višegodišnje biljke, zbog neotpornosti na mraz vrste iz ovog roda gaje se kao jednogodišnje saksijske i baštenske biljke ili kao pokrivač tla.

Afrička margareta se lako razmnožava semenom. Izduženo seme se seje početkom proleća u male posude, u dobro propustan supstrat, na dubinu od 2 do 5 milimetara. Za 10 do 15 dana, pri temperaturi od oko 15 stepeni mlade biljke niču. Da bi se podstakao razvoj bočnih izdanaka i dobila žbunasta forma, kada se razvije 3 do 5 listova treba da se zakine vrh. Mlade biljke se postepeno privikavaju na spoljne uslove povremenim iznošenjem u toplom delu dana, a krajem maja se sade na stalno mesto, u plodno, rastresito, drenirano zemljište.

Sredinom leta afrička margareta može da se razmnožava zelenim reznicama, koje se donjim delom stabljike umoče u prašak za zakorenjivanje, a zatim zabodu u posudu sa supstratom i posle nekoliko nedelja niču biljke sa korenom. Takođe, mogu da se uzmu reznice na kraju vegetacije, pre mrazeva, a zatim pobodu u posudu sa dobro propusnim supstratom, stave na svetlo i prohladno mesto i redovno proverava vlažnost supstrata, do proleća.

Iako može da uspeva skoro na svim položajima, osim u dubokoj senci, afrička margareta najbolje napreduje na potpuno sunčanim mestima. Kada ima malo sunčevih zraka latice mogu da ostanu zatvorene.

Afrička margareta treba da se redovno zaliva, a kada u toku leta nema kiše treba da se zalije obilnije. Na nedostatak vlage ukazaće obešeni listovi i cvetne glavice, ali će se brzo oporaviti posle zalivanja.

U toku vegetacije afrička margareta se prihranjuje svake nedelje. Ali, u tome ne bi trebalo da se preteruje, posebno ako je posađena u saksiju, jer može da prestane cvetanje.

Jedan cvet afričke margarete traje najmanje nedelju dana. Redovnim uklanjanjem precvetalih cvetova podstiće se dalje cvetanje.

Uvele listove afričke margarete treba redovno rezati. Da bi se podmladila, poterala nove izboje i zadržala grmoliki izgled, sredinom leta treba da se jače podreže, prihrani i dobro zalije.

Pročitano 6230 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega afričke margarete