Odštampajte ovu stranicu
Petak, 26 Maj 2017 14:16

Majčina dušica - timijan Istaknut

Majčina dušica ili timijan se koristi od davnina kao lekovita biljaka i kao začinska i aromatična biljka, a njeni kultivari se gaje kao baštenska biljka ili u saksiji. Osim ovih najpoznatijih imena u nekim krajevima se koriste imena babja dušica, bakina dušica, dušica, dušičina, dušička, materina, materina dušica, materka, materinka, bukovica, vušica, vreskovina,vrisak, divlji bosiljak, tamjanika, timijan poljski, timijan livadski, popovac, papric, bukovica, pepriš, poponak, čabrac.

Legende govore da je majčina dušica dobila ime po Bogorodici koja se na njoj odmarala za vreme bega u Egipat.

Stari Egipćani su najviše koristili majčinu dušicu za balzamovanje i pranje mrtvaca.

Stari Grci su majčinu dušicu koristili u svojim kupatilima. Oni su je palili kao tamjan u hramovima i spaljivali žrtve bogovima uz nju, da bi im bile "miomirne". Verovalo se i da je ona izvor hrabrosti i zato su je Grci trljali na svojim grudima. Takođe, verovalo se i da ima magijska svojstva i ako se doda u čaj tokom leta omogučiće da se vide vile koje plešu.

Smatra se da se majčina dušica raširila po Evropi zahvaljujući starim Rimljanima, koji su je koristili da pročiste svoje sobe i da "daju aromatični ukus sira i likera".

Takođe, oni su verovali da ako se doda u kadu sa vodom daje energiju, a svojim mirisom rasteruje zmije, škorpione i druge otrovne životinje. Rimski prirodnjak i filozof Plinije Stariji preporučuje paljenje suve biljke u kući "kako bi odletela sva otrovna stvorenja". Plinije Drugi opisuje majčinu dušicu kao važan sastojak terijaka, to jest univerzalnog leka po recepturi sirijskog kralja Antioha III Velikog, koji je živeo oko 200. godine pre nove ere.

U Evropi je u srednjem veku majčina dušica stavljana ispod jastuka kako bi podstakla spavanje i san, štitila od noćne more. Žene su je često poklanjale vitezovima i ratnicima jer su verovale da će im doneti hrabrost. Takođe, ona je korišćena kao tamjan i stavljana na sanduke za vreme sahrana, jer je trebalo da obezbedi prolaz u sledeći život.

Majčina dušica se vekovima koristila kao čaj, koji je zamenjivao vodu tokom raznih epidemija u mediteranskim zemljama. Takođe, majčina dušica se koristi vekovima kao začinska i aromatična biljka u svežem i osušenom stanju. U kulinarstvu se koristi često za pripremu jela koja se dugo kuvaju - čorbi, gulaša, sosova, mesa i povrća ili bilo kog drugog jela kome se dodaje ukus. U prehrambenoj industriji se koristi u proizvodnji likera.

Kao lekovita biljka majčina dušica se od davnina upotrebljava u narodnoj i naučnoj medicini. Koristi se kao lek za lečenje organa za varenje i organa za disanje. Čaj od majčine dušice ima antiseptično dejstvo.

Pročitano 2970 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 13 Juli 2018 11:12
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci