Artnit

Petak, 05 Maj 2017 10:55

Nega delfinijuma Istaknut

Delfinijum cveta od kasnog proleća do kraja leta. Njegove klasaste dugačke cvasti vedrih boja su veoma zanimljive. Poznat je pod imenima žavornjak, kokotić, a u nekim krajevima kao sibirski perčin. Gaji se kao baštenska biljka u vrtu i izgleda lepo iza nižih biljaka, niski varijeteti se gaje i u saksijama, a visoki varijeteti lepo izgledaju i kao rezano cveće u vazi. Iako je otporna biljka, propada brzo u suvoj i toploj mikroklimi.

Iako delfinijum voli sunce, u veoma toplim letnjim danima preferira malo hladovine.

Delfinijum najbolje uspeva u dobro dreniranom, bogato humusom zemljištu, kojem se u toku leta dodaje dosta komposta i organskog đubriva koje ne sadrži previše kiseonika. Zavisno od sorte biljke treba saditi u vrtu na razmaku od 40 do 60 cm do 1 m. Da ih ne bi polomio jak vetar, preporučuje se da se visoke sorte sade uz ogradu ili zid.

Pošto delfinijum brzo gubi vitalnost, presađuje se svake treće ili četvrte godine.

Delfinijum cveta početkom leta, a da bi cvetao i u kasno leto posle prvog cvetanja stabljika se skraćuje na visinu od oko 20 cm. On će ponovo formirati razgranato stablo sa cvetnim cvastima, ali manje raskošno nego prvi put. Posle precvetavanja, uklanja se cvet, a da bi se sačuvalo seme ostavlja se jedna cvetna grana.

Delfinijum se razmnožava reznicama, deljenjem korena ili semenom. Kada se dobija iz semena cveta prve godine.

Mlade biljke delfinijuma često napadaju puževi i treba ih redovno uklanjati.

Pročitano 5265 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega delfinijuma