Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 26 April 2017 11:15

Nega celosie Istaknut

Jednogodišnja biljka celosia, zbog neobične cvasti koja podseća na petlovu krestu u narodu poznata pod nazivima petlova kresta, petlova kruna ili perjanica je veoma otporna i izdržljiva biljka, koja cveta tokom celog leta, sve do kasne jeseni. Kao baštenska biljka gaji se u vrtu, a na terasama i balkonima kao saksijska dekorativna biljka. Pošto cvetovi dugo održavaju svežinu koristi se i kao rezano cveće.

Celosia se obično razmnožava setvom semena u rano proleće, koje se može sakupiti najlakše sa precvetalih cvetova. U zatvorenom prostoru se sadi u saksije i kada poraste do visine od nekoliko santimetara, u aprilu presađuje u vrt. Kasnije ne mora da se seje jer se sama zasejava, a rasađuje kada nikne na proleće oko mesta gde je rasla prošle godine.

Visoke sorte se sade na međusobnom rastojanju od 30 do 40 cm, a niske sorte na rastojanju od 20 cm. Kada se posade treba da se dobro zaliju oko korena. Kako bi se kontrolisao korov i održala vlažnost, može se naneti sloj organskog malča.

Iako može da se gaji i na peskovitom zemljištu siromašnom hranljivim materijama, celosia najbolje uspeva na neutralnom, hranljivom i dobro dreniranom zemljištu.

Celosia dobro uspeva na direktnom suncu. Potrebno joj je najmanje 8 sati sunčeve svetlosti dnevno.

Pošto ne voli mnogo vlažno zemljište, a potrebno je da se održava vlažnost, celosia se zaliva povremeno i umereno. Dobro podnosi i sušu.

Celosia se prihranjuje jednom mesečno tečnim đubrivom za cvetnice.

Uklanjanjem precvetalih cvetova celosia se podstiče na cvetanje.

Pročitano 3768 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 26 Septembar 2020 10:56
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci