Artnit

Petak, 21 April 2017 11:33

Nega muškatle kaliope Istaknut

Hibrid muškatle poznat po nazivu kaliope je međuvrsni hibrid između obične muškatle i viseće muškatle, i predstavlja najbolje osobine obe. Ona ima lepe velike cvetove, kao obična muškatla i sjajnozeleno lišće i polupuzav rast nalik na viseću muškatlu. Zbog živopisnih boja cvetova i bogatog grananja izgleda zanimljivo u visećim korpama ili saksijama i žardinjerama.

Muškatli kaliope je potrebno dosta vazduha oko korena. Zato zemlja u koju se sadi ne treba da bude previše zbijena, ali ni previše rastresita da ne bi dugo zadržavala vodu. Dobar izbor je tresetni supstrat krupne granulacije.

Prve dve nedelje nakon sađenja muškatla kaliope se zaliva čistom vodom, a onda se počinje sa prihranjivanjem đubrivom za muškatle, na bazi guana ili osmokotnim đubrivom za cvetnice. U sezoni cvetanja se prihranjuje jednom do dva puta nedeljno, ali ne preko listova jer imaju dlačice.

Muškatli kaliope najviše odgovara svetlo mesto, zaštićeno od podnevnog sunca.

Zemlja u koju je zasađena muškatla kaliope treba da se neznatno osuši između zalivanja i zato se preporučuje gajenje u manjim saksijama. Pošto mnogo vlage i preterano zalivanje izaziva truljenje korena, zemlja treba da bude ravnomerno vlažna. Zaliva se redovno, ali umereno, a na 15 minuta posle zalivanja podmetač se isprazni, kao i posle kiše, jer ne podnosi ustajalu vodu. U kasnijim podnevnim satima u toku leta, može da se prska odstajalom vodom, a kada su noći hladne, to se ne preporučuje.

Za gajenje muškatle kaliope optimalna temperatura je od 10 do 27 stepeni. Na 10 stepeni ona ulazi u fazu mirovanja i može dugo da preživi, ali ne raste i ne cveta, a na nižoj temperaturi polako počinje da propada. Takođe, njen rast se zaustavlja i na temperaturi višoj od 30 stepeni.

Pre mraza, u kasnu jesen muškatla kaliope se skraćuje na oko 20 santimetara, a uveli i oštećeni listovi i cvetovi se uklanjaju. Može da prezimi u svetloj i hladnoj prostoriji, na temperaturi od 5 do 10 stepeni. Zaliva se povremeno, jednom u dve nedelje ili na mesec dana, i ne prihranjuje se do marta. Početkom proleća se orezuje 20 do 30 odsto biljke, a zatim se zalije i nakon dve do tri nedelje presađuje u novu zemlju. Postepeno se povećava količina vode za zalivanje i počinje sa prihranjivanjem.

Pošto se orezivanjem odlaže cvetanje, muškatla kaliope se orezuje samo kada grana štrči. Povremeno se skraćuju vrhovi izdanaka da bi imala lep grmolik oblik, a precvetali cvetovi i cvetne stabljike redovno uklanjaju da bi što duže cvetala.

Posle treće godine kaliope muškatla se jako udrveni. Zato se preporučuje da se zameni novim mladicama.

Kaliope muškatle se lako razmnožavaju u toku leta reznicama, koje se stavljaju u topao, peščani kompost, umereno i dovoljno vlažan.

Pročitano 21115 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 26 Septembar 2020 11:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega muškatle kaliope