Odštampajte ovu stranicu
Petak, 24 Mart 2017 12:19

Turban ljiljan - turski ljiljan Istaknut

Lilium martagon je poznata vrsta ljiljana ili krina čiji se hibridi gaje kao baštenske biljke i koriste kao rezano cveće, jer traju dugo u vazi. Zbog karakterističnih latica povijenih unazad, cvet podseća na turban i zato je dobio ime turban ljiljan, a ime šumski ljiljan zato što raste u šumama. Takođe, naziva se turski ljiljan, ljiljan Istanbula, sultanov ljiljan, zlatan, divlji ljiljan.

Turban ljiljan je najrasprostranjeniji od svih vrsta ljiljana u Evropi. U XVI veku je bio veoma cenjen kao baštenska biljka u vrtovima.

Stabljika turban ljiljana je uspravna, a u gornjem delu često pokrivena kratkim dlakama, sa krupnim listovima u pršljenu na sredini stabljike. Može da poraste u visinu i do 150 santimetara.

Turban ljiljan cveta u junu i julu. 30 do 50 sitnih cvetova je grupisano u grozdove. Oni su najčešće ružičaste ili ljubičaste boje sa zagasitim tačkama, a mogu da budu i bele, žute, narandžaste, crvene, braon i ljubičaste boje. Mirišu samo uveče i noću, a miris je veoma opojan.

U vrtovima turban ljiljan može da formira lepe cvetne leje. Izgleda lepo kada se kombinuje sa jednogodišnjim cvećem, a papratima i hostama može da doda boju.

Pročitano 3307 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 20 Juli 2019 10:30
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci