Artnit

Petak, 17 Mart 2017 12:35

Japanska dunja - Chaenomeles japonica Istaknut

Japanska dunja (Chaenomeles japonica) je okruglasti listopadni ukrasni grm. Sadi se pojedinačno ili u grupama u vrtu, a pogodna je i za oblikovanje živih ograda. Takođe, niže sorte mogu da se gaje u saksijama i da se od njih oblikuje zanimljiv bonsai. Kao rezano cveće može da bude lep ukras u vazi.

Japanska dunja potiče iz istočne Azije. Pripada porodici ruža, Rosaceae.

Stabljika japanske dunje je glatka, trnovita, svetlosive boje. Može da poraste u visinu od 1 do 2 m, a u širinu do 2 m. Listovi su kožasti, ovalno duguljasti, sjajni, tamnozelene boje.

Japanska dunja cveta pre listanja, u martu ili aprilu. Cvetovi mogu da budu jednostruki ili dvostruki, a zavisno od sorte crvene, ružičaste, bele ili narandžaste boje.

Plodovi japanske dunje su okruglasto duguljasti i podsećaju na minijaturne dunje, koje u fazi zrenja u kasnu jesen postaju žute ili žuto-zelene i ostaju na granama posle opadanja listova. Kada su sirove veoma su opore, ali posle mraza omekšaju i postaju manje opore. Njihov miris je aromatičan i podseća na miris jabuke i prave dunje. Zato što sadrže više pektina od jabuka i pravih dunja koriste se za izradu likera, marmelade, kompota i slatka.

Pročitano 2620 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 01 Septembar 2019 10:09

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Japanska dunja - Chaenomeles japonica