Artnit

Utorak, 14 Mart 2017 11:54

Ukrasni cvetajući prolećni grmovi Istaknut

Ukrasni grmovi koji cvetaju u proleće mogu uneti boje, a često i miris u vrt i dvorište. Većina ovih grmova je vrlo prilagodljiva i sa malim zahtevima u pogledu nege. Na travnjaku izgledaju lepo kao pojedinačan žbun, mogu se saditi i u grupama ili biti lepa živa ograda. Ukrasni grmovi se mogu kombinovati sa drugim vrstama grmova, sa niskim ili poluvisokim višegodišnjim biljkama i ukrasnim drvećem.

Forzicija je listopadni grm sa čvrstim žilavim granama koje se povijaju u luku. U zavisnosti od sorte može da poraste u visinu od 1 do 3 metra. Cveta obično pre listanja, u martu ili aprilu. Cvetovi su jarkožuti nalik na zvončiće i traju tri do četiri nedelje.

Japanska dunja je listopadni grm sa listovima jajastog oblika, tamnozelene boje. Cveta pre listanja, tokom aprila. Zavisno od sorte cvetovi mogu da budu bele, ružičaste ili tamnocrvene boje. Plod je okruglasto duguljast nalik na malu dunju, u fazi zrenja žute ili žuto-zelene boje.

Bela spirea je listopadni grm, poznat u narodu po nazivu suručica i bela krunica. Cveta u aprilu i maju mesecu. Cvetovi su bele ili ružičaste boje. Brzo raste i može da poraste u visinu do 2,5 metra.

Deucija je listopadni grm, koji može da poraste u visinu do 2,5 metra. Cveta u aprilu i maju. Cvetovi su zvonasti, sakupljeni u grozdaste cvasti, bele ili ružičaste boje. Njih vole pčele, ali i druge životinje.

Mahonija je zimzeleni grm, koji raste u visinu do 2 metra. Cveta u aprilu, a cvetovi su lagano mirisni, žute boje. Plave bobice se formiraju u septembru i ostaju na njoj tokom cele zime.

 

Pročitano 3872 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 15 Mart 2017 12:09

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ukrasni cvetajući prolećni grmovi