Odštampajte ovu stranicu
Petak, 17 Februar 2017 12:25

Limeta - citrus sličan limunu Istaknut

Limeta je zanimljiva tropska biljka koja pripada citrusima ili agrumima. Njeni aromatični plodovi su manji od limuna, više okruglog oblika, zelenkaste boje kore. Zavisno od sorte oni variraju ukusom, od izrazito kiselog do slatko-kiselog. Sve sorte limete mogu da se gaje u formi stabla ili žive ograde i da budu izuzetno dekorativne u vrtovima ili kao saksijske biljke.

Precizno poreklo limete je nepouzdano. Smatra se da potiče iz jugoistočne Azije ili Indonezije i da je pre oko hiljadu godina preneta u regione Mediterana i severne Afrike, gde se gaji kao voćarska kultura ili ukrasna biljka. Pretpostavlja se da je reč o hibridu nastalom ukrštanjem limuna i kedra. Postoje tri osnovne sorte: meksička, floridska i tahićanska.

Limeta je zimzeleno drvo sa mnogobrojnim tankim, trnovitim granama. Može da poraste u visinu do 4 ili 5 metara. Njeno stablo je veoma dugovečno, i do 150 godina. Listovi su ovalni, blago nazubljeni, zimzeleni, kožasti i veoma aromatični.

Cvetovi limete su pojedinačni ili grupisani od 2 do 7 i na istom stablu se nalaze muški i ženski cvetovi. Kada se pojave cvetovi su ružičasti, a zatim postaju beli i mirisni. Oko 180 dana posle cvetanja plodovi sazrevaju. U područjima koja su pogodna za gajenje limete zreli plodovi su zeleni, a u hladnijim područjima dobijaju bledožutu boju.

Limetu su koristili mornari protiv skorbuta. Danas se najviše gaji u zemljama Južne Amerike. Najveći svetski proizvođači su Meksiko, Egipat i Indija.

Zbog svoje prepoznatljive arome, naglašenije nego kod limuna, kao i izražene kiselosti soka, limeta se koristi u kulinarstvu kao zamena limunu, dodatak jelima i napicima, u proizvodnji napitaka, slatkiša, guma za žvakanje. Zbog veoma prijatnog mirisa iz limete se dobijaju ekstrakti i esencijalna ulja koja se koriste u parfemima, sredstvima za čišćenje, dezodoransima ili aromaterapiji.

 

Pročitano 3666 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 03 Mart 2018 12:31
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci