Artnit

Petak, 03 Februar 2017 12:12

Nega kumbidijum orhideja Istaknut

Vrste orhideja iz roda kumbidijum, zbog oblika cvetova poznate i pod imenom čamac orhideje su jedna od otpornijih vrsta orhideja, i zato se lako gaje. Često se gaje kao sobne biljke i koriste kao rezano cveće zbog velikih prošaranih cvetova, koji mogu da traju i mesec dana.

Supstrat u koji se sade kumbidijum orhideje se pravi od borove kore, treseta, a može da se doda i humus.

Kumbidijum orhideje treba gajiti u vrtu, na terasi ili balkonu od ranog proleća do kasne jeseni. Iako im prija jutarnje i kasno popodnevno sunce, treba ih zaštititi od jakog sunca, a odgovara im mesto u poluseni. Pre prvog mraza unose se u prostoriju, sa temperaturom oko 10 do 15 stepeni, i stavljaju na svetlo mesto dalje od grejnih tela.

Idealna dnevna temperatura za kumbidijum orhideje je od 20 do 28 stepeni. Pošto niže noćne temperature podstiču cvetanje, noćna temperatura treba da se kreće od 13 do 18 stepeni.

Kumbidijum orhideje imaju korenje, koje je prilagođeno da upije mnogo vode, ali ne trpi previše vlage. Zato mogu da se obilno zaliju ili da se saksija potopi u posudu sa vodom oko 10 minuta, a zatim se ocedi voda. Do sledećeg zalivanja zemlja u saksiji treba malo da se osuši. Leti se zaliva jednom nedeljno, a ako su velike temperature može i 2 puta nedeljno. Od aprila do avgusta redovno se orošava. Zimi se zaliva na oko 10 dana.

Prilikom svakog trećeg zalivanja kumbidijum orhideje se prihranjuju tečnim veštačkim đubrivom za orhideje. Na taj način podstiče se cvetanje.

Nakon cvetanja kumbidijum orhideja treba iseći cvetnu dršku ispod prvog cveta, jer na tom mestu mogu da se pojave i novi cvetovi. Takođe, treba ukloniti i bulbu.

Kumbidijum orhideje uglavnom imaju više listova nego ostale orhideje, a oni su dugi, zeleni i ravni i rastu iz pseudogomolja. Ako preko zime pseudogomolji izgube listove ili su poptuno suvi, mogu da se odstrane, ali ako nisu i iz njih mogu poterati novi izdanci.

Od februara do juna je najbolji period za presađivanje kumbidijum orhideja. Preporučuje se presađivanje na 2 do 3 godine ili kada prerastu saksiju. Svaka biljka, koja se presađuje treba da ima bar jednu mladu lukovicu, koja nije starija od jedne godine.

Kumbidijum orhideje se razmnožavaju deljenjem korena. Ako su velike, mogu da se podele na manje biljke sa po 2 do 3 lukovice.

Pročitano 3311 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 20 Juni 2019 10:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega kumbidijum orhideja