Artnit

Sreda, 13 Mart 2013 22:22

Nega narcisa Istaknut

Narcis je veoma popularna baštenska biljka. Bez problema raste na različitim mestima u vrtu, jer dobro podnosi i sunčana mesta na travnjaku ili na gredici, kao i zasenjena mesta pod stablima i grmljem. Nega narcisa je jednostavna, ali ako im se posveti samo malo pažnje, cvetovi će biti veći, a cvetanje obimnije.

Narcis raste gotovo svuda i na svim tipovima zemljišta, ali najviše mu odgovara drenirano zemljište, i sunčano ili blago senovito mesto.

Lukovicama narcisa od izbijanja do nekoliko nedelja posle cvetanja potrebno je puno vlage, pa se u slučaju suvljeg vremena moraju zalivati.

U proleće kada narcisi precvetaju, cvetove treba ukloniti. Listovi se ostavljaju da još rastu najmanje šest nedelja, i prirodno uvenu, i na taj način stvore samostalno humus za lukovice koje će procvetati i sledeće godine.

Nije potrebno da se narcisi ponovo sade. Jednom posađeni narcisi mogu ostati na istom mestu godinama.

Ako se prvi put sade narcisi da bi cvetali u proleće, lukovice treba posaditi u jesen, u zemlju bogatu humusom, na dubinu od deset do petnaest santimetara (sve lukovice sade se na tri puta veću dubinu od visine lukovice). Razmak između lukovica treba da bude oko dva i po santimetara. Pri sađenju treba deo sa korenastim končićima da se postavi dole, a zašiljen vrh okrene prema gore. Posađene lukovice zahtevaju stalnu vlagu, ali pazite dobro da lukovice, od preteranog zalivanja, nisu u vodi, jer će u tom slučaju istrunuti.

Kako se grmovi narcisa svake godine povećavaju, s vremena na vreme potrebno ih je izvaditi iz zemlje i razdeliti. Idealno vreme za deobu lukovica narcisa je kasno leto.

Svake druge godine u vreme izbijanja narcisa, zemlji treba dodati kompost ili organsko đubrivo.

Od narcisa beže krtice i miševi, za koje lukovice lala i ljiljana predstavljaju pravu poslasticu.

Narcis je sa svojim prelepim cvetovima ukras svakog vrta. Ova lepa baštenska biljka može da unese prelepe boje u svaki deo vrta. Sa drugim prolećnim cvećem i ukrasnin grmljem ili travom stvara zanimljiv izgled vrta.

Pročitano 7764 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega narcisa