Artnit

Utorak, 12 Mart 2013 21:22

Narcis - lepota proleća u vazi Istaknut

Narcis ima jedinstven i prepoznatljiv izgled. U središtu cveta je kruna oblika trube i zvezdasti prsten od šest latica. Trubica je često kontrastne boje prema laticama, a nijanse se kreću od zlatnožute, žuto-bele, žute i narandžaste, limun zelene, pa do potpuno bele. Kao rezani cvet narcis ulepšava enterijer doma, i unosi svežinu i miris proleća.

Narcisi lepo izgledaju u vazi, dekorativnim činijama, i stvaraju zanimljive vizuelne efekte u prostoru. Vaza može biti bezbojna ili u boji. Visoke, široke vaze su bolje zato što njene strane podržavaju visoke stabljike i cvetove narcisa.

Najčešće se u vazu stavljaju buketići narcisa samostalno, bez drugog cveća, zato što zbog otrovne sluzi koju ispušta, drugo cveće brzo vene. Najbolje vreme da se stabljika narcisa odseče jeste čim se pupoljak otvori tako da su latice vodoravne.

Narcisi ispuštaju lateks iz stabljika što može da škodi drugom cveću, a posebno lalama. Zato je najbolje da pravite bukete samo od narcisa ili da ih držite u vodi 12 sati u posebnoj vazi pre nego što napravite buket. U tom slučaju, nemojte da ponovo režete stabljike narcisa.

Aranžmane sa narcisom treba držati što dalje od grejnih tela. Takođe, bitno je da svaki drugi dan podrezujete drške narcisu, i da mu isto tako često menjate vodu. Na taj način imaćete duže buket narcisa koji krasi dom.

Možete da dobijete interesantan aranžman sa narcisima, ako napunite staklene vaze ili činije sa raznobojnim kamenčićima. Kamenčići će cvetovima dati stabilnost, držati ih iznad vode i omogućiti korenu da bude stalno vlažan. Ovaj lep buket narcisa biće interesantan detalj u enterijeru doma.

Pročitano 8589 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Narcis - lepota proleća u vazi