Artnit

Ponedeljak, 11 Mart 2013 21:43

Narcis - simbol početka Istaknut

Džon Vilijam Voterhaus - Narcis Džon Vilijam Voterhaus - Narcis

Narcis je vesnik proleća. Cvet narcisa ima prirodno, umetničko i mitološko značenje. Svojom bojom i suptilnim izgledom osvetljava i vizuelno čini prostor enterijera i eksterijera doma upečatljivim.

Legenda kaže da je narcis dobio ime po mladiću iz grčke mitologije Narcisu. Lep ali hladan, nije hteo da uzvrati ljubav šumskoj nimfi Eho, koja je umrla zbog neuzvraćene ljubavi. Bogovi ga proklinju, i Narcis jednoga dana ugleda svoj odraz na površini jezera i zaljubi se u njega. Ali, što je više pokušavao zagrliti sebe, poljubiti usne koje mu se primiču, to se više razočaravao i patio, jer je shvatio da je to nemoguće. On prvi put doživljava gubitak i tugu, i umire. Oni koji su tražili njegovo telo pronašli su samo lep cvet i nazvali ga po njegovom imenu - Narcis. Legendu o Narcisu je opisao i rimski pesnik Ovidije u svom delu Metamorfoze u prvom veku pre nove ere. Kasnije je ova legenda bila čest motiv renesansnih slikara, Rafaela Santija, Leonarda da Vinčija i Mikelanđela Merizija da Karavađa, kao i slikara baroka, rokokoa i romantizma.

                                                                  

Ime narcisa verovatno potiče od grčke reči narke koja znači san, obamrlost, jer lukovice i lišće narcisa sadrže alkaloid likorin. U nekim krajevima narcis zovu još i sunovrat i zelenkada.

Narcis je simbol samoljublja i neuzvraćene ljubavi, ali ovaj cvet, koji se među prvima pojavi u proleće, simbolizuje i buđenje, rođenje i početak.

Narcisi su od XVI veka u Evropi omiljeno baštensko cveće. Gajenjem i ukrštanjem dobijeno je preko dvadesetak hiljada sorti koje su podeljene prema obliku cvetova. Neke samonikle vrste narcisa su danas brojno raširene u Portugaliji, Španiji, na Pirinejima, u Južnoj Francuskoj, Severnoj Africi, gde rastu pod uticajem tople mediteranske klime, dok su druge, otporne na mrazeve, nalaze svuda u Evropi, gde na planinskim livadama stvaraju čitava cvetna polja.

Narcis raste samoniklo i u Engleskoj. Prvu nedelju u mesecu aprilu Englezi nazivaju nedeljom narcisa, Daffodil Sanday. Tog dana dolaze ljudi sa svih strana u malo mesto Dymock u čijoj okolini narcisi rastu tako gusto da prekrivaju sve obronke i livade. Običaj je da se tom prilikom nabere puno narcisa za sve bolnice u Londonu.

Zbog mirisa koji podseća na kombinaciju jasmina i zumbula, eterično ulje narcisa čini osnovu za čak 10 % kvalitetnih parfema koji se proizvedu u svetu.

Narcisi su veoma popularno rezano cveće. Zbog lepote cvetova sade se u vrtovima i javnim parkovima, ali se mogu gajiti i u saksijama ili u dekorativnim činijicama, ili za tu svrhu izrađenim staklenim posudama u domu, tako da cvetaju i zimi u sobi.

 

Pročitano 12598 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 14 April 2019 10:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Narcis - simbol početka