Artnit

Subota, 19 Novembar 2016 12:28

Datura - tatula Istaknut

Rod biljaka Datura poznat je po širokom spektru dejstva na ljudski organizam. U narodu je ponekad nazivaju tatula, mesečevo cveće, kužnjak, đavolja trava, đavolja biljka, đavolja zvona, trnovita jabuka. Iako su svi delovi dature veoma otrovni koristi se kao lekovita biljka i gaji u vrtu kao baštenska biljka, a može da bude zanimljiva i u suvim cvetnim aranžmanima.

Rod Datura obuhvata 9 vrsta uglavnom jednogodišnjih cvetnica iz porodice pomoćnica (Solanaceae). Naziv roda potiče od sanskritske reč dhustur i hinduske reči dhatura, što je stari hinduski naziv za ovu biljku.

Datura je jednogodišnja drvenasta biljka sa ljubičastom, glatkom, jakom, okruglom stabljikom, debljine 2 do 3 cm. Tamnozeleni listovi jajastog oblika po obodu su nazubljeni, na stabljici izrastaju spiralno, na maljavim lisnim drškama. Može da poraste u visinu do 2,5 m, a u svom prirodnom staništu je i veliki žbun, visine i do 6 m.

Datura cveta celo leto, a cvet traje samo jednu noć jer se otvara u predvečerje. Cvetovi su trubastog oblika i vise naniže. Oni su dugi, čak i do 30 cm, slatko-mirisni, uglavnom bele boje, a mogu da budu žuti, crveni, narandžasti ili ljubičasti. Plod je zelena bodljikava čaura, koja vremenom postaje braon boje. Kada plod sazri, raspukne se i ispadaju brojne hrapave, pljosnate semenke, crne do braon boje.

Od davnina je poznato da datura ima halucigeno dejstvo na čoveka, a u starim spisima na sanskritu, kineskom i arapskom jeziku, o njoj se govori kao o magičnoj biljci. U Kolumbiji se koristi u ritualima šamana, koji komunicira sa svetom duša. U Indiji se koristi u ritualima i molitvama bogu Šivi. U Kini se smatra svetom biljkom, a prema legendi nikla je kada je iz Budinih usta pala kap vode na zemlju. Indijanska plemena koristila su je kao halucinogen u svojim verskim obredima, u magijske svrhe i u ritualnim žrtvovanjima. Prilikom “vatrenih“ rituala mladi Indijanci su pored nešto malo hrane dobijali i sok od korena dature koji ih je držao u stanju halucinacije do 20 dana.

Kao lekovita biljka datura se koristi vekovima. U Indiji je nazivaju otrovnom biljkom, ali i afrodizijakom i u malim količinama je korišćena u Ajurvedskoj medicini kao lek. Za Indijance je bila univerzalni lek koji se koristio za lečenje većine bolesti.

Zbog alkaloida hiociamina atropina, skopolamina koje sadrži, datura se koristi i u farmaceutskoj industriji. Njeni sastojci se nalaze u malim količinama u lekovima koji se koriste za lečenje astme i Parkinsonove bolesti.

Pročitano 4181 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 01 Septembar 2020 10:52
Više iz ove kategorije « Nana - menta Nega hebe »

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Datura - tatula