Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 16 Novembar 2016 12:12

Nana - menta Istaknut

Višegodišnja zeljasta mirišljava biljka, najpoznatija po imenima nana i menta je jedna od napoznatijih lekovitih biljaka od davnina. U narodu postoji mnogo imena za nanu: metva, metvica, paprena metva, popova metva, pepermint, bela nana, ljuta nana, crna nana, paprena nana. Zbog prijatnog ukusa i mirisa i brojnih lekovitih svojstava, gaji se širom sveta i koristi kao lekovita biljka i začin. Neke njene vrste se gaje kao sobne biljke, a neke ukrašavaju vrtove kao baštenske biljke.

Rod Mentha obuhvata 25 vrsta mirisnih biljaka iz porodice Lamiaceae. Smatra se da potiče sa Dalekog istoka, a koristi se najmanje 10 000 godina.

Zavisno od vrste nana može da poraste u visinu od 30 do 100 santimetara. Crvenkasto četvorougaono stablo, prekriveno je dlačicama i veoma razvijeno. Naspramni duguljasto-ovalni listovi su na vrhu zašiljeni, a po obodu nazubljeni. Sa lica listovi su tamnozelene boje, sa naličja svetliji, a lisne drške su ljubičasto-crvene.

Nana cveta od jula do septembra. Cvetovi su ružičaste ili violet boje, sakupljeni u klasaste cvasti. Razmnožava se samo stolonima, a ne semenom. Plod je orašica.

Nana je aromatična biljka i sadrži mnogo korisnih sastojaka, kao što su na primer mentol, limnopen, pinen, felandren, gvožđe koji se koriste za pravljenje eteričnih ulja i čajeva. Ulje ili esencija nane služi za aromatiziranje likera, slatkiša, zubnih pasta i lekova.

Etarska ulja nane se koriste kao mirisi u parfimeriji i dodatak kozmetičkim preparatima.

Nana se koristi kao začinska biljka. Osim što može da bude dodatak jelima i slatkišima, njome se začinjavaju voćni kokteli, sokovi, voćne salate, grašak i šargarepa, liker, čaj i kakao.

Kao lekovita biljka nana se vekovima koristi u narodnoj medicini. U savremenoj medicini se koristi protiv mnogih bolova, tegoba, upala i infekcija. Ona se najčešće koristi u sušenom stanju, a najviše stablo, cvet i list.

Pročitano 3478 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 10 Septembar 2020 10:48
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci