Artnit

Petak, 04 Novembar 2016 12:11

Kalanchoe blossfeldiana - božićna kalanhoja Istaknut

Vrsta iz roda sukulentnih biljaka Kalanchoe, Kalanchoe blossfeldiana se najčešće gaji kao sobna biljka, a u toku leta može da se gaji i na terasi, balkonu ili u vrtu. Poznata je po imenima božićna kalanhoja, cvećarska kalanhoja, plamena Keti i uzbuđenje madagaskarske udovice, koja verovatno potiču od zanimljivog izgleda malih kitnjastih cvetova živih boja sakupljenih u grozdove koji su lepi ukrasi u zimskom periodu.

Kalanchoe blossfeldiana potiče sa Madagaskara. Specifično ime vrste blossfeldiana dato je u čast nemačkog botaničara Roberta Blosfelda, koji je doneo ovu biljku u Evropu 1932. godine.

U svom prirodnom staništu Kalanchoe blossfeldiana raste kao zimzeleni polugrm, visine od 30 do 45 cm, a širine između 10 i 50 cm. Njeni izboji su uspravni, slabo razgranati, glatki, sjajni i na njima se nalaze široki, slabo mesnati, goli listovi, sa crvenkastom ivicom, prema vrhu urezani.

Kalanchoe blossfeldiana cveta obično od janura do aprila. Svaki cvet ima četiri latice crvene boje. Ukrštanjem je stvoren veliki broj kultivara, koji imaju različite veličine i boje cvetova, kao što su beli, žuti, narandžasti, ružičasti, ljubičasti. Cvetovi uglavnom traju od 3 do 6 nedelja.

Pročitano 5276 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kalanchoe blossfeldiana - božićna kalanhoja