Artnit

Utorak, 01 Novembar 2016 11:52

Costus speciosus - krep đumbir Istaknut

Zimzelena sukulentna višegodišnja biljka Costus speciosus ili kako je njen sinonim Cheilocostus speciosus potiče iz jugoistočne Azije i jedna je od najpoznatijih gajenih vrsta iz roda Costus. Zbog cvetova koji izgledaju kao da su od krep papira naziva se krep đumbir, zbog spiralnog rasporeda listova spiralni đumbir, i porekla malajski đumbir. Gaji se kao lekovita biljka i kao baštenska biljka.

Costus speciosus ima izdužene kopljaste listove, dužine 15 do 20 cm sa šiljatim vrhom. Oni su spiralno raspoređeni duž stabljike, dajući joj privlačan izgled. Listovi mogu da budu od jarkozelene do krem bele boje.

Svaka od matičnih biljaka Costus speciosus stvara tamnocrvenu ili crveno-braon malu šišarku iz koje istovremeno izlazi po 3 do 4 bela cveta prečnika do 10 cm, posle kojih se formiraju male kapsule, koje sadrže crne semenke i belo meso koje ptice rado jedu.

Cheilocostus speciosus se gaji u različitim regionima širom sveta, posebno u Indiji, zbog svojih lekovitih svojstava u tradicionalnoj ili ajurvedskoj medicini. Rizomi, listovi i stabljike se koriste za lečenje groznice, dizenterije, bronhijalne astme, upale pluća, reumatizma, zapaljenja. Pominje se i u Kamasutri kao sastojak u kozmetici koji se stavlja na trepavice za poboljšanje atraktivnosti.

Pročitano 3942 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 01 Septembar 2020 10:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Costus speciosus - krep đumbir