Artnit

Subota, 09 Mart 2013 20:54

Nega saksijskog gerbera Istaknut

Gerber je višegodišnja biljka koja se sve češće gaji i kao sobna biljka. Minijaturni gerberi ili Gerbera jamesonii su najpoznatije sobne biljke. Ovi kultivari imaju dosta krupne cvetove u odnosu na svoju visinu. Uz pravilnu negu gerbera imaćete predivne intenzivne boje u domu.

Saksijski gerber voli sunčana i topla mesta, sa dosta svetla, ali bez direktnih sunčevih zraka. Prejako sunce može da ošteti ovu sobnu biljku.

Preko leta gerber treba obilno zalivati, ali treba paziti i da zemlja ne bude previše vlažna i ne dođe do truljenja korena i odumiranja biljke. Gerber dobro podnosi i velike vrućine leti.

Tokom zime gerber treba da se zaliva samo onoliko koliko je potrebno da se zemlja skroz ne isuši.

Temperatura vazduha u prostoriji u kojoj se gerber nalazi zimi može da bude i niža. Najbolja temperatura za njega je oko 10-tak stepeni.

Zemlja u saksiji sa gerberom mora da bude stalno vlažna, a preporučuje se i povremeno vlaženje listova.

Gerber treba redovno da se prihranjuje jednom u dve nedelje, pa čak i jednom nedeljno sa đubrivom, posebno u vreme cvetanja. Tokom zime treba izostaviti njegovo prihranjivanje.

Gerber se razmnožava podelom korena ili semenom. Ako se razmnožava deljenjem korena, nakon što ih razdvojite posadite ih u saksije, u zemlju sa malo peska i treseta, dobro zalijte, i stavite na sunčano mesto. Seme gerbera se seje direktno u saksiju u supstratu ili kvalitetnijoj zemlji, na temperaturi iznad 15 stepeni i obično isklija za oko dve nedelje.

Ukoliko odvojite samo delić svog slobodnog vremena za negu sobnog gerbera imaćete boju i prirodnu svežinu u enterijeru doma. Ova sobna biljka će biti ujedno i zanimljiv prirodni detalj u svakom prostoru doma.

Pročitano 19600 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 14 April 2019 10:55

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega saksijskog gerbera