Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 16 Oktobar 2016 11:28

Asparagus plumosis - asparagus paprat Istaknut

Asparagus plumosus je vrsta puzavice iz roda Asparagus, koja se često gaji kao sobna biljka u visećim korpama ili saksijama, a njegovo lišće koristi u aranžiranju cveća. Zbog oblika listova koji podsećaju na listove paprati poznat je po nazivima asparagus paprat, čipkasta paprat, a zbog puzavog stabla po nazivu puzavi asparagus.

Naziv Asparagus plumosus potiče od latinske reči plumed, što znači paperjasto lišće, dok njegov sinonim Asparagus plumosus setaceus, koji je prvobitno opisao nemački botaničar Karl Zigmund, potiče od latinske reči saeta, što znači kosa ili čekinja.

Asparagus paprat potiče iz južne Afrike, gde se smatra agresivnim korovom. To je višegodišnja zimzelena biljka, koja ima puzavo stablo i čvrste zelene stabljike, dužine i do 3 metara. Listovi su veoma mali, tanki, slični iglicama, grupisani po 15-ak zajedno stvaraju tipičan paperjast izgled nalik na paprat.

Asparagus paprat cveta tokom leta. Cvetovi su sitni, zvonasti, zelenkasto-beli. Plodovi su male bobice, koje su na početku zelene, a kasnije postaju crne boje. One su otrovne.

Pročitano 8395 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 14 Avgust 2020 10:36
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci