Artnit

Četvrtak, 07 Mart 2013 20:44

Gerber - dekorativni cvet Istaknut

Gerber je poznata vrsta rezanog cveća, a sve češće i prelepa sobna biljka. Naziva se i afrička bela rada zato što potiče iz tople Afrike. Svojim dugotrajnim cvetovima raznovrsnih boja i zanimljivim oblicima predstavlja upečatljiv koloristički detalj u enterijeru doma.

Škotlanđanin Robert Jameson je otkrio gerber 1884. godine dok je bio u ekspediciji u južnoj Africi. Naučno ime (latinsko) gerbera je Gerbera jamesoni. Prvi deo imena gerber je dobio po Robertu Jamesonu koji ga je otkrio, a drugi deo imena, po kojem je poznat, je dat u čast nemačkog botaničara Traugott Gerbera. Kasnije je gerber prenet u Englesku, gde je počelo njegovo gajenje i stvaranje novih sorti. Gerberi su ubrzo postali popularni u Holandiji, koja je danas sa Kolumbijom vodeći proizvođać gerbera kao rezanog cveća.

Gerber je veoma popularan dekorativni cvet zbog svojih različitih boja i veličina, zanimljivog oblika. Najpopularnije njegove boje su žuta, narandžasta, bela, ružičasta, crvena. Gerber, i kao rezano cveće, i kao sobna biljka, se svojim svežim izgledom i raznovrsnim intenzivnim bojama uklapa u svaki stil uređenja doma. On unosi boju i prirodnu svežinu u enterijer doma.

Raznovrsnost boja i interesantan oblik cveta gerbera pružaju velike mogućnosti za kreiranje cvetnih aranžmana. Gerberi takođe, mogu da budu i deo cvetnih aranžmana sa drugim ukrasnim cvećem ili zelenilom. Ovakvi aranžmani dodaju svečanu notu stolu za ručavanje, a stočiću ili polici daju neobičnu prirodnu notu.

Gerberi, sami, ili sa drugim cvećem i zelenilom u buketu, u vazi su uvek interesantan detalj u enterijeru doma. Buketi stvaraju prijatnu i čarobnu atmosferu u prostoru.

Da bi gerberi trajali duže, 24 sata pre nego što se stave u vazu, treba da se ukoso podseču njihove cvetne drške, a oni stave uspravno u vodu (to se postiže tako što se gerberi obmotaju tankom žicom). Cvetovi će biti mlitavi, ali čim se stave u vodu povratiće se, i izgledaće kao da su sada stigli iz cvećare.

Gerbere treba uvek držati sa malo vode u vazi, tek da cvetna drška bude oko 2 santimetara duboko u vodi. Menjajte vodu svakog dana. Kada cvet za 3-4 dana klone, treba oprati vazu, promeniti vodu i odseći cvetnu stabljiku santimetar iznad mesta dokle je bila u vodi. Svaki treći dan u vodu stavite aspirin, koji će da spreči stvaranje bakterija. Tako ćete duže imati ovo lepo cveće u vazi. Gerberi se čuvaju oko 12 dana na sobnoj temperaturi.

Kada kupujete gerber u cvećari, ne uzimajte nikada onaj koji je već fiksiran na žicu, jer je to jedan od znakova da je gerber star. Takođe, ne birajte cvet čije su latice klonule i imaju tragove buđi.

Pročitano 12407 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 11 April 2019 10:57

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Gerber - dekorativni cvet