Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 18 Septembar 2016 10:44

Ceropegia woodii - brojanica Istaknut

Ceropegia woodii je sukulent puzavica koja se često gaji kao sobna biljka. Zbog svojih dugih grančica sa sitnim šarenim listićima, poznatija je po nazivu brojanica, ali i po drugim brojnim nazivima kao što su lanac srca, kragna srca, niz srca, brojanica loze, nanizana srca i slatko srce loze. Njene duge grančice vremenom stvaraju neobičnu prozračnu zavesu, i zato najlepše izgleda u visećim saksijama ili korpama.

Ceropegia woodii je vrsta iz roda biljaka Ceropegia, koji pripada porodici Asclepidiaceae (svilenice). Ime roda potiče od grčkih reči keros, što znači vosak i pege, što znači izvor.

Ceropegia woodii potiče iz južne Afrike. Njena stabljika je veoma duga i končasta, i visi naniže. U prirodnom staništu može da bude duga i do pet metara, a kao sobna biljka dostigne dužinu do jednog metra.

Listovi Ceropegia woodii rastu u paru na ružičasto-ljubičastim grančicama. Oni su srcolikog oblika, glatki, mesnati, tamnozelene boje sa srebrnim šarama.

Iako Ceropegia woodii cveta cele godine, pravo razdoblje cvetanja je od ranog leta do jeseni. Cvetovi su sitni, viseći, cevasti, ljubičaste, ružičaste ili purpurno-bele boje.

Pročitano 3846 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 28 Januar 2019 11:49
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci