Artnit

Ponedeljak, 01 Avgust 2016 10:59

Ornithogalum thyrsoides - ptičje mleko Istaknut

Ornithogalum thyrsoides, poznatiji po nazivima ptičje mleko, zvezda Betlehema i cvet-čudo se gaji u vrtovima kao baštenska biljka, za oivičavanje leja, između grmova na travnjaku, u žardinjerama na terasama i balkonima, na kamenjarima. Idealan je za cvetne aranžmane i kao rezano cveće jer dugo traje u vazama, i do dve nedelje.

Ornithogalum thyrsoides je lukovičasta višegodišnja biljka, koja pripada rodu Ornithogalum i porodici Hyacinthaceae. Ime roda izvedeno je od grčkih reči ornis što znači ptica, i gala što znači mleko, a odnosi se na bele cvetove većine vrsta u rodu. Ime vrste thirsoides je izvedeno iz pojma thrise i verovatno je povezano sa kompaktnim cvetnim glavicama.

Ornithogalum thyrsoides je endemska vrsta u Cape Province u Južnoj Africi. Može se videti na peščanim ravnicama i donjim delovima planinskih padina. Holandski botaničar Jackuin, koji je živeo u Beču opisao ga je i ilustrovao 1776. godine.

Ptičje mleko može da poraste u visinu od 20 do 50 cm. Podzemni deo je okrugla glavna lukovica veličine oko 3 cm uz koju rastu manje bočne lukovice.

Listovi ptičjeg mleka su prizemni, nalik na travu, i uglavnom duži od stabljike. Oni su mesnati, meki, duboko žlebasti, linearni, kopljasti i ponekad imaju svetle pruge.

Ptičje mleko cveta u maju i junu, od dna prema vrhu stabljike. Cvetovi su skupljeni u cvast na vrhu stabljike i otvaraju se za vreme sunčanih dana. Oni mogu da budu bele ili prljavobele boje sa zelenim ili braon mrljama u centru, koje blede tokom vremena. Plod je tobolac sa tamnim semenkama.

 

Pročitano 4563 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 25 Avgust 2020 10:56

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ornithogalum thyrsoides - ptičje mleko