Artnit

Subota, 30 Juli 2016 11:05

Polegle ruže - ruže pokrivači tla Istaknut

Polegle ruže su popularne od sedamdesetih godina XX veka. Gaje se sve više u vrtovima kao baštenske biljke i pokrivači tla, jer cvetaju obilno. Mogu da ukrašavaju staze u vrtu i kamene zidove ili da budu kao ograda samostalno posađene ili u kombinaciji sa drugim biljkama. Posađene u velike saksije ili žardinjere ukrašavaju terase i balkone, a mogu da budu i zanimljivo rezano cveće.

Polegle ruže formiraju niske žbunove, koji se razvijaju u širinu. Njihova veličina varira neznatno u zavisnosti od sorte, geografske lokacije i vremenskih uslova. Vrhovi izbojaka su blago povijeni, po čemu su dobile naziv polegle ruže. Listovi su sjajni, tamnozelene boje.

Ceo žbun poleglih ruža se prekriva cvetovima različitih boja od ranog leta do jeseni. Cvetovi mogu da budu u širokom spektru boja - od ćilibara, cveta jabuke, ljubičaste, korala i bele do jarkih boja, kao što su ljubičasto-crvena, ružičasta, žuta i crvena. Većina varijeteta ima neznatan miris cvetova ili ga uopšte nema.

Postoje dve grupe poleglih ruža. Prva grupa obuhvata ruže, koje su priljubljene uz zemlju i mogu da porastu u visinu do trideset santimetara. Druga grupa poleglih ruža ima bujniji rast i mogu da porastu u visinu od četrdeset santimetara do jednog metra.

Pročitano 3735 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 27 Avgust 2020 10:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Polegle ruže - ruže pokrivači tla