Artnit

Utorak, 26 Juli 2016 11:18

Lavanda - mediteranska kraljica Istaknut

Cvetovi lavande su tanki, sastavljeni od više malih ljubičastih cvetova na dugim uskim stabljikama. Oni su cenjeni od davnina, posebno zbog njihove lepote, umirujućeg mirisa i lekovitih svojstava. Pored ovih karakteristika, lavanda poseduje i jedinstveno značenje. Njena lepota i miris govore o gracioznosti, eleganciji i ženstvenosti, a zbog brojnih lekovitih svojstava i svog porekla naziva se i mediteranskom kraljicom.

Veruje se da reč lavanda potiče od stare francuske reči lavandre, koja i sama potiče od latinske reči lavare, što znači prati, i verovatno se odnosilo i na njeno lekovito delovanje u negovanju kože, ublažavanju iritacija i ispiranju rana. Međutim, u autentičnost ovog objašnjenja se ponekad sumnja, a ime može biti zapravo izvedeno od latinske reči livere, što znači plavkasto, a odnosi se na boju cveta.

Zbog svojih lekovitih svojstava i mirisa lavanda se gaji i koristi od davnina. Stari Egipćani veoma su cenili miris lavande. Mumije su obavijane platnom u kome su pronađeni ostaci njenog ulja, a 1922. godine je u Tutankamonovoj grobnici nađen ćup u kome se nalazilo eterično ulje lavande. Legenda kaže da je Kleopatra uz pomoć lavandine vodice zavela Cezara.

Stari Grci su koristili lavandu za lečenje nesanice i problema sa varenjem. Da bi se opustili i namirisali posle kupanja Rimljani su u svojim kupatilima koristili mirišljave losione i kupke od lavande. Stari Jevreji su prskali jela lavandinom vodicom ili eteričnim uljem, zbog njenog lekovitog dejstva na organe za varenje. U Evropi je u vreme velikih zaraza postojala legenda da, ako osoba premaže celo telo lavandinim uljem neće biti zaražena kugom.

Vekovima se lavanda koristi u ljubavnim ritualima i u ritualima za privlačenje novca. Veruje se da pod u domu treba očistiti čajem od lavande, kako bi u njemu zavladali mir i harmonija.

Kao aromatična biljka, lavanda se koristi za proizvodnju eteričnih ulja, kupki, sapuna, šampona, preparata za negu tela, parfema. Ona je i začinska biljka. Sitno naseckani sveži ili sušeni listići lavande se koriste kao začin u nekim jelima, ili kao čaj.

Lavanda je medonosna biljka, koja daje aromatičan i lekovit med.

U narodnoj medicini lavanda je poznata lekovita biljka, koja se od davnina koristila kao lek za smirenje, protiv nesanice i glavobolje.

Kao sredstvo za dezinfekciju i osveženje prostora, lavanda se koristi od davnina. Ona je i dobar insekticid, jer njen miris odbija mnoge insekte, kao što su na primer moljci ili komarci.

Kao baštenska biljka ili zasađena u saksiji, lavanda svaki prostor ispunjava svojim opojnim prijatnim mirisom.

Pročitano 7215 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Lavanda - mediteranska kraljica