Artnit

Sreda, 20 Juli 2016 11:20

Eryngium - morska zelenika Istaknut

Rod cvetnica Eryngium, poznatiji po nazivima morska zelenika i kotrljan sa svojim zupčastim listovima i neobičnim cvetovima uvek je zanimljiv ukras svakog vrta. Neke vrste i hibridi se gaje kao baštenske biljke i sade na gredice, a niže sorte se sade u kamenjare. Koristi se kao rezano cveće i suvo cveće i izgleda lepo u cvetnim aranžmanima i buketima.

Rod Eryngium koji ima oko 250 vrsta, jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka spada u porodicu krstašica (Umbelliferae). Neki smatraju da latinski naziv roda potiče od grčke reči eruma, što znači zaštita, odbrana i ukazuje na bodljikavost listova. Ima i mišljenja da potiče od grčke reči eryggano, što znači podrigivati, jer se biljka koristila protiv nadimanja.

Vrste iz roda Eryngium su raširene u srednjoj i južnoj Evropi, a najviše ih ima u Južnoj Americi. Često rastu na kamenitim i priobalnim područjima, suvim i peščanim staništima, suvim travnjacima, uz puteve, na ledinama.

Eryngium je zeljasta biljka sa uspravnom, debelom, grmoliko razgranatom stabljikom. Može da poraste u visinu do 50 cm.

Listovi Eryngiuma su nalik na listove čička, bodljikavi, žilavi, tvrdi, nazubljenih ivica. Mogu da budu zelene do sivo-zelene boje, a kod nekih vrsta su prošarani belim žilama.

Eryngium cveta od od juna do oktobra. Cvetovi, koji podsećaju na čičak su metalno-plave ili srebrne boje, okruženi širokim pricvetnim listovima, bele, zelene, plave ili ljubičaste boje.

Mnoge vrste Eryngiuma se koriste kao lekovita biljka u narodnoj medicini od davnina. Legenda kaže da ga je pesnikinja Sapfo koristila kao afrodizijak.

Koren Eryngiuma je jestiv i koristi se kao povrće ili slatkiš. Mladi izdanci i lišće se ponekad koriste kao povrće poput špargle.

Pročitano 3070 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 18 Juni 2020 10:56

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Eryngium - morska zelenika