Artnit

Nedelja, 17 Juli 2016 11:20

Buddleja davidii - letnji jorgovan Istaknut

Buddleja davidii je vrsta iz roda Buddleja koja se najčešće gaji kao ukrasna biljka. U narodu je poznata po nazivima letnji jorgovan i leptirov žbun. Njene jake uspravne grane sa dugim cvastima živih boja, koje privlače leptire i pčele su zanimljiv ukras u svakom vrtu. Gaji se kao ukrasni grm, a koristi se i kao slobodnorastuća živa ograda.

Buddleja davidii je listopadna, veoma robusna, žbunasta vrsta, koja potiče iz Kine. Njeno otkriće se vezuje za više botaničara. Rodu Buddleja dao je naziv Karl Line u čast engleskog sveštenika i botaničara Adama Budla, a ime vrste davidii dobila je po francuskom misionaru, katoličkom svešteniku, zoologu i botaničaru Armanu Davidu, koji je poslao prve primerke ove biljke 1869. godine sa istočnog Tibeta botaničaru Adrijanu Reneu Franšeu autoru ove vrste, u Nacionalnom muzeju istorije prirode u Parizu.

Letnji jorgovan raste veoma brzo. U prirodnom staništu može da poraste u visinu i do 5 m, a kada se gaji kao ukrasna biljka do 4 m.

Listovi letnjeg jorgovana su duguljasti sivo-zeleni, a naličje je prekriveno gustim, belim dlačicama. Ponekad listovi ostanu na granama do kasno u jesen.

Letnji jorgovan cveta od juna do oktobra. Cvetovi su u gustim terminalnim metlicama, dugim 20 do 30 cm. Oni su mirišljavi, medonosni i mogu da budu crvene, ružičaste, plave, ljubičaste, bele boje, čak i šareni. Plodovi su sitne čaure, koje sadrže seme, a sazrevaju i sakupljaju se od avgusta do oktobra.

 

Pročitano 3172 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 17 Juni 2020 11:57

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Buddleja davidii - letnji jorgovan