Artnit

Petak, 08 Juli 2016 11:13

Osteospermum - afrička margareta Istaknut

Rod biljaka Osteospermum poznat je zbog svog porekla i oblika cvetova po nazivu afrička margareta i afrička ivančica, a zato što voli sunce i po nazivima sunčana devojka, sunčica. Vrste iz ovog roda u krajevima sa hladnijom klimom gaje se kao jednogodišnje saksijske i baštenske biljke. Svojim cvetovima živopisnih boja oživljavaju prostor vrta, terasa i balkona i veoma lepo izgledaju u visećim korpama, uz ivičnjake ili kao pokrivač tla.

Rod zimzelenih biljaka Osteospermum spada u porodicu glavičoka Asteraceae i obuhvata preko 70 vrsta jednogodišnjih, višegodišnjih i grmolikih biljaka. Latinski naziv roda Osteospermum potiče od grčkih reči osteon, što znači kost i sperma što znači semenka.

Zavisno od vrste afrička margareta može da poraste u visinu od 30 do 60 cm. Listovi su tamnozeleni ili sivo-zeleni, dugi, kopljasti i nazubljeni na ivicama.

U svom prirodnom staništu, u južnoj Africi afrička margareta ima 2 talasa cvetanja. Ona cveta veoma mnogo od proleća do početka leta, i ponovo cveta, ali slabije u ranu jesen. Danas su stvoreni kultivari koji cvetaju tokom celog leta.

Cvet afričke margarete nalazi se na vrhu stabljike. Cvetna glavica se sastoji od centralnog diska i latica. Centralni disk može da bude plave, žute ili ljubičaste boje, a latice bele, krem, ružičaste, žute, plave ili ljubičaste boje. Latice se zatvaraju noću i kada nema dovoljno svetla.

Postoje mnogobrojni varijeteti afričke margarete, od poleglih do visokih. Takođe, proizvedeni su i varijeteti sa šarenim listovima i uvijenim laticama.

Pročitano 6447 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 01 Juli 2020 10:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Osteospermum - afrička margareta