Artnit

Četvrtak, 19 Maj 2016 11:14

Nega kaktusa olovke Istaknut

Euphorbia tirucalli je karakteristična sukulentna biljka, grm ili malo stablo, nalik na kaktus. Zbog svog tipičnog izgleda, koji odlikuje masa cilindričnih tankih grana nalik na olovke, poznata je po nazivu kaktus olovka, a takođe i po nazivima vatreni štapić, indijska mlečika, mlečni grm. Gaji se kao sobna biljka i zahteva malu negu, kao i kaktusi.

Sunčano i toplo mesto je idealno za kaktus olovku. Potrebno joj je mnogo sunca, ali joj ne prija direktno svetlo. Odgovaraju joj temperature od najmanje 18 stepeni.

Da ne bi koren počeo da truli, pre zalivanja kaktus olovke, treba skoro potpuno prosušiti supstrat. Zaliva se retko, leti uglavnom na dve do tri nedelje, a u toku zime preporučuje se da se ne zaliva uopšte, ali ima i mišljenja da treba da se zalije jednom do dva puta.

Da bi se omogućilo isparavanje viška vode, kaktus olovka treba da se sadi u poroznu saksiju, kao što su na primer od neglazirane gline sa jednom drenažnom rupom. Odgovara joj dobro dreniran, propusni supstrat.

Olovka kaktus može da se prihranjuje samo jednom godišnje, u proleće.

Kaktus olovka će porasti do plafona za samo nekoliko godina. Zato je orezujte i koristite reznice za razmnožavanje. Kada se orezuje ili uzimaju reznice preporučuje se nošenje zaštitnih rukavica, da bi se izbegao kontakt sa mlečnim, otrovnim i alergenim sokom koji ispušta prilikom lomljenja grančica. Reznice se ostavljaju dva dana na suvo mesto. Ukorenjuju se lako u propusnom supstratu, uz visoku vlažnost vazduha i manju količinu svetla. Kada se ukorene povećava se količina svetla, a smanjuje se vlaga.

Pročitano 6682 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega kaktusa olovke