Artnit

Četvrtak, 05 Maj 2016 11:07

Mazus reptans - himalajski pokrivač tla Istaknut

Mazus reptans je niska puzava višegodišnja zimzelena biljka, idealni pokrivač tla. Potiče iz regiona Himalaja u Aziji i zato je poznata po nazivu himalajski pokrivač tla. Veoma brzo formira gusti tepih, sa jarkozelenim listovima i cvetovima jarkih boja. Gaji se kao ukrasna biljka, a koristi kao pokrivač tla u vrtovima i saksijama. Lepo izgleda u manjim otvorenim prostorima, između kamenja u stazama i dvorištima ili kamenjaru, a i kao prateća biljka u saksijama ili cvetnim lejama.

Mazus reptans je zeljasta biljka sa jednostavnim listovima na sitnim puzavim stabljikama. Može da poraste u visinu do 15 cm, a u širinu do 30 cm. Širi se nežnim vrežama koje se same ukorenjuju. Cveta od sredine proleća, sve do ranog leta. Cvetovi su, neobičnog oblika, najčešće plavo-ljubičasti, a mogu da budu i ružičasti i beli, sa belim i žutim mrljama. Sitni plodovi formiraju seme.

Iako Mazus reptans voli sunčano mesto, napredovaće i na polusenovitom mestu sa nekoliko sati sunca dnevno.

Umereno vlažno, ali dobro drenirano zemljište je dobar izbor za Mazus reptans. Treba da se zaliva redovno, posebno leti za vreme suša.

Mazus reptans ne podnosi jaku zimu. Tada mu odumre nadzemni deo, ali ponovo potera iz korena u proleće.

Pročitano 3255 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 10 Juli 2020 10:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Mazus reptans - himalajski pokrivač tla