Artnit

Petak, 22 Februar 2013 21:39

Hibiskus - simbol prefinjene lepote Istaknut

Ando Hirošige - Hibiskus Ando Hirošige - Hibiskus

Hibiskus je višegodišnja biljka poreklom sa Dalekog istoka, koja se gaji u celom svetu kao sobna biljka, a u mnogim predelima tropske, suptropske i mediteranske klime i u vrtovima. Cvetovi su crvene, ružičaste, narandžaste, žute i bele boje, i u neobičnim kombinacijama i nijansama ovih boja. Često ga zovu slezova ili kineska ruža, a u raznim kulturama ima osobena značenja.

Smatra se da su hibiskus doneli u Evropu biolozi iz Azije tokom 1731. godine. U viktorijansko doba u Evropi hibiskus je bio dekorativni detalj na nakitu i odeći. U to vreme hibiskus simboliše prefinjenu lepotu, što se verovatno odnosilo na sunčane i delikatne uslove pod kojima cveta ova biljka. Danas je prefinjena lepota često značenje hibiskusa kada se njegov cvet koristi u aranžmanima ili poklanja.

Hibiskus je čest na pacifičkim ostrvima, a žuti cvet hibiskusa je na državnoj zastavi Havaja. Cvet hibiskusa se poklanja državnim zvaničnicima i turistima kao ogrlica ili venčić, i predstavlja znak dobrodošlice. Devojke nose crveni cvet hibiskusa iza uha. Ako je cvet iza levog uha znači da je devojka slobodna, a iza desnog da nije. Devojka sa cvetom iza oba uha želi da prenese poruku da ima ljubavnika, ali da traži drugog. Cvet hibiskusa se takođe, često sreće kao plemenski tatu i znači moć i poštovanje.

Na japanskom jeziku naziv hibiskusa znači nežan. Cvet hibiskusa se daje u znak dobrodošlice posetiocu i predstavlja društveni običaj u Japanu.

Za Kineze hibiskus ili kineska ruža ima različita značenja. Neki ga povezuju sa bogatstvom i slavom, a neki njegov nežan cvet povezuju sa mladom devojkom.

U Južnoj Koreji hibiskus je nacionalni simbol i viđa se na nacionalnim amblemima i obeležjima. Cvet hibiskusa znači i besmrtnost. Za venčanja je to večnost ljubavi, a u ratu je to nepobedivost ratnika.

U Maleziji hibiskus je nacionalni cvet i povezuje se sa proslavama. On predstavlja život i hrabrost i može se videti na njihovoj nacionalnoj valuti i nekim državnim obeležjima.

Cvet hibiskusa se povezuje sa bogovima i često se koristi kao ponuda u hramovima i religioznim obredima. U hindu bogosluženju hibiskus se koristi kao ponuda bogovima, dok se u Singapuru na njega gleda kao na cvet proslave.

Hibiskus se naziva i cvet jednog sata. Veruje se da kada Vam neko pokloni hibiskus to može da sugeriše "iskoristite priliku", što naravno dolazi od toga da cvet hibiskusa može da precveta bilo kada. Cvet hibiskusa naime traje samo jedan dan, a sutradan se već pojavljuje drugi.

Pročitano 12132 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Hibiskus - simbol prefinjene lepote