Artnit

Utorak, 29 Mart 2016 11:27

Dijascija - Diascia Istaknut

Rod Diascia obuhvata uglavnom vrste poleglog habitusa. Od proleća do jeseni svojim cvetovima raznovrsnih boja njeni hibridi ukrašavaju sunčane terase i balkone, kao i vrtove i kamenjare. Takođe, su dobar izbor za viseće korpe i žardinjere u čistom sastavu ili u kombinaciji sa puzavim petunijama, a mogu da budu zanimljiva cvetna podloga ispod visokih saksijskih biljaka.

Rod Diascia pripada porodici Scrophulariaceae i obuhvata oko 70 vrsta zeljastih jednogodišnjih i višegodišnjih cvetnica, koje potiču iz južne Afrike. Ime roda potiče od grčkih reči di što znači dva i askos, što znači torba, torbica ili vreća.

Većina vrsta iz roda Diascia su niske biljke, koje obično rastu u pramenovima, u visinu 30 do 45 cm, a Diascia rigescens može da poraste i 60 cm, i vrlo slična Diascia personata do 120 cm.

Vrste iz roda Diascia raskošno cvetaju u raznim bojama u svim nijansama ružičaste, narandžaste, crvene ili bele boje. Cvetovi su sakupljeni u krupne grozdaste cvasti.

Najviše gajena vrsta iz roda Diascia je Diascia elegans, koja se gaji kao jednogodišnja biljka. Na visećem stablu nalaze se srcasti listovi svetlozelene boje, koji su raspoređeni naspramno. Cvetovi su krupni, okrenuti nagore i grozdasto raspoređeni, ružičaste, crvene, a kod nekih hibrida i žuto-narandžaste boje.

 

Pročitano 4142 puta

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Dijascija - Diascia