Artnit

Nedelja, 20 Mart 2016 12:11

Duranta - nebeski cvet Istaknut

Rod višegodišnjeg zimzelenog žbunja i niskog drveća, Duranta odlikuje se brzim rastom i grozdovima cvetova obično plave ili ljubičaste boje, zbog čega su neke vrste poznate i pod nazivom nebeski cvet. Neke vrste se gaje kao ukrasni grm, živa ograda ili saksijska biljka.

Rod Duranta spada u porodicu Verbenaceae (Verbena) i obuhvata preko 30 vrsta. Ovaj rod je dobio ime po italijanskom lekaru i botaničaru Kastoru Durantesu.

Duranta potiče iz vlažnih tropskih i subtropskih šuma Južne Amerike, Srednje Amerike i Indije. U svom prirodnom staništu može da poraste u visinu i preko 5 m. Neke vrste se gaje kao sobna biljka u obliku uspravnog žbuna ili kao padajuća biljka, i mogu da porastu do 2 m visine i isto toliko i u širinu. Kod starijih biljaka javlja se i trnje na stablu.

Listovi Durante su glatki, sjajnozeleni ili prošarani sa žutim rubovima i rastu suprotno na grančicama.

Zavisno od vrste Duranta obilno cveta tokom leta, a često i jeseni. Cvetovi se pojavljuju uglavnom na vrhu ali i u pazuhu stabla i listova, i mogu da budu ljubičaste, plave ili bele boje.

Posle cvetanja na Duranti se pojavljuju žuti bobičasti plodovi, u kojima je seme. U svakom plodu ima 3 do 5 semenki. Ptice pevačice ih koriste za jelo, a cvet privlači i leptire.

Kao saksijske biljke gaje se Duranta repens, Duranta lorentzii i Duranta erecta.

Zimzeleni žbun Duranta repens, poznat pod imenom safirna kiša, raste u visinu do 2,5 m. Cvetovi su ljubičasti oivičeni belim.

Duranta lorentzii, poznata pod nazivom duranta zlatne kapi rose poraste obično u visinu oko 1,5 m. Listovi su manji, kožasti i nisu zaoštreni na kraju kao kod Durante repens. Cvetovi su bele boje.

Zimzeleni ili listopadni tropski žbun Duranta erecta, poznat po nazivu golubje bobice i nebeski cvet poraste u visinu do 1,8 m. Cvetovi su boje lavande ili svetloplave boje, dok njihov miris podseća na mešavinu vanile i ljubičice.

 

Pročitano 5840 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 25 Mart 2019 11:57

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Duranta - nebeski cvet