Artnit

Četvrtak, 28 Januar 2016 12:33

Dracena fragrans - drvo života Istaknut

Dracena fragrans je vrsta dracene koja se gaji često kao sobna biljka. Poznata je po nazivu drvo života, jer se iz debla pojavljuje više stabljika sa listovima koji formiraju rozetu. Nalikuje na stabljiku kukuruza, pa je otuda poznata i po nazivu kukuruz. Kao sobna biljka gaji se kao žbun ili malo drvo, a u enterijeru doma može da bude zanimljiva fokalna tačka ili centralni detalj.

Dracaena fragrans pripada rodu Dracaena i porodici Liliaceae. Ime roda potiče od grčke reči drakaina, što znači ženski zmaj, a vrste od latinske reči fragrans, što znači divan, mirišljav.

Dracena fragrans potiče iz zapadne Afrike, Tanzanije i Zambije. Ovaj spororastući uspravan žbun u svom prirodnom staništu može da poraste u visinu i preko 6 m, a kada se gaji kao sobna biljka mnogo manje.

Kruna sjajnih, zelenih, široko trakastih listova koji se povijaju, nalazi se na vrhu čvrste stabljike, visoke 20 do 50 cm dracene fragrans. Na sredini liske je uzdužna pruga svetlozelene ili žute boje. U prirodnom staništu listovi su dugi do 1 m, široki do 10 cm, a u sobnim uslovima znatno manji.

Samo u optimalnim uslovima dracena fragrans cveta od aprila do juna, kada se gaji kao sobna biljka. Cvetovi su najčešće bele boje i veoma mirišljavi.

Najpoznatiji varijetet dracene fragrans je Massangeana sa izražajnom žutom središnjom prugom na listovima.

Pročitano 9617 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 03 Avgust 2020 11:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Dracena fragrans - drvo života