Artnit

Subota, 02 Januar 2016 12:32

Nega biljaka u toku zime Istaknut

U toku zime većina biljaka koja se gaji u eksterijeru doma unosi se u zatvorenu prostoriju. One, koje ipak ostaju napolju u vrtu, na terasi ili balkonu zahtevaju posebnu negu. Naročto su u opasnosti biljke u saksijama, jer su izloženije kolebanjima temperature, a često im smeta i previše vlage. Da hladnoća, oštar vetar ili sneg ne bi ugrozili razvoj biljaka potrebna je adekvatna nega.

Ne tako davno na terasama i balkonima su bile uglavnom zastupljene jednogodišnje biljke u saksijama ili žardinjerama. Uvelo cveće može da se zameni malim drvećem, ukrasnim grmovima, četinarima poput jele, zimzelenim biljkama kao što je pitomi ili divlji ruzmarin. Kada se ove biljke sade treba ostaviti dovoljno mesta za cvetnice, kao što su na primer kukurek, zimski jasmin i one koje cvetaju u proleće, kao što su na primer jagorčevina, visibaba i šafran.

U slučaju mraza često se dešava da korenje tek posađenih biljaka izlazi iz zemlje. Ako se to desi, pažljivo ga vratite nazad u zemlju.

Izbor saksija je važan zimi. Materijali poput terakote, betona i keramike ne podnose dobro zamrzavanje. Zato, izaberite saksije od fiberglasa, polietilena ili sličnih materijala, debljine najmanje 1,5 do 5 cm kako bi sprečili pucanje. Biljke će izgledati bolje u većim saksijama od najmanje 18 do 24 cm.

Da bi zaštitili biljke od hladnoće u toku zime, napunite saksiju sa zemljom i pokrijte je debelim slojem malča, kao što su borove iglice, kora ili lišće, jer su dobra zaštita od velikih promena temperature, a čuvaju vlagu korena. Preporučuje se da sloj malča bude debljine oko 5 cm. Za zaštitu mogu da posluže i pokrivači, lagana tkanina od jute, slama ili seno, ali ne smeju da ostaju dugo mokri, jer mogu da izgube zaštitne izolacione osobine.

Žbunove, ruže stablašice i male leje u vrtu se mogu zaštititi agril folijom koja propušta svetlost, vlagu i vazduh, a istovremeno štiti od mraza i hladnog vetra. Agava se može zaštititi i starim džakom. Zimzeleno drveće treba vezati debljim konopcem da im obilniji sneg ne bi polomio grane. Ako padne veći sneg, uklonite sve velike količine sa biljaka da njihove grane ne bi pucale.

Bez obzira koliko se zaštite biljke u toku zime, njima je potrebno dovoljno vode. Da se ne bi oštetio koren one se zalivaju kada nema mraza, najbolje kasno poslepodne kada je zemlja mekša i odmrzne se. Ne preporučuje se zalivanje toplom vodom, a višak vode treba da se isuši.

Žardinjere i saksije treba zaštititi od jakog vetra na terasi, balkonu ili dvorištu. Možete da ih grupišete u neki ugao zaštićen od vetra, stavite uz zid ili stavite manje saksije zajedno sa velikim i težim. Takođe, možete da ostavite saksiju u kartonsku ili metalnu kutiju tako da može da se otvori danju kako bi biljka imala dovoljno svetla.

Pročitano 4121 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega biljaka u toku zime