Artnit

Utorak, 29 Decembar 2015 14:27

Agava - stoletna biljka Istaknut

Agava je poznata sobna biljka, čije vrste se mogu gajiti na prozorskoj dasci, a veće se najčešće stavljaju na ulazima u razne prostorije u domu. U toplijim krajevima gaji se u vrtu kao baštenska biljka. Poznata je i pod imenom stoletna biljka, jer na Mediteranu može da živi između 25 i 30 godina, negde i 40, a bilo je i primeraka od 100 godina.

Agava pripada porodici Agavaceae (lističarke), a ime je dobila od grčke reči agavos, što znači uzvišen, slavan i odnosi se, pre svega, na visinu cvetne stabljike. Ime agava se pominje i u grčkoj mitologiji kao mitska kraljica Tebe, a takođe i u Euripidovom delu Bakus. Poznato je preko 300 vrsta, koje se razlikuju po obliku cvetova, visini i načinu primene.

Agava potiče iz Južne Amerike, a rasprostranjena je po celom svetu. U Evropu je preneta 1561. godine iz Meksika.

Stablo agave je debelo i kratko, sa velikom rozetom mesnatih listova sa oštrim vrhom i glatkim ili nazubljenim ivicama. Listovi su dugi do 2 m, široki do 30 cm. Može da poraste u visinu u svom prirodnom staništu i do 12 m.

Na cvetanje agave nekad se čeka i nekoliko decenija. Cvetovi agave mogu da budu u obliku zvona, levka, podsećaju na ježa i grupisani su u cvasti na visokoj stabljici. Kada precveta, počinje da odumire, a uz staru biljku izbija mnogo novih mladih izdanaka. Plod je duga čahura sa brojnim, pljosnatim, crnkastim semenkama. U saksiji kao sobna biljka cveta retko.

U legendama i predanjima najstarijih latinoameričkih civilizacija koje govore o dolasku sveopšteg potopa spominje se agava. U narodnoj medicini joj se pridaju čudesna isceliteljska svojstva i od nje se prave lekovite tinkture.

Domoroci iz Meksika su od agava pravili olovke, eksere i igle. U zemljama Srednje Amerike od nje se pravi vino i rakija. Meksičko nacionalno piće tekila se proizvodi od cvetova i soka agave. Neke vrste se posebno gaje radi dobijanja sisal vlakna, a neke služe kao sirovina za dobijanje niti u izradi čipki. U farmaciji se sok od agave, poznat kao medena vodica i agava nektar koristi kao zamena za šećer i prirodni zaslađivač.

Pročitano 3209 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 22 Mart 2019 12:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Agava - stoletna biljka