Artnit

Sreda, 23 Decembar 2015 12:12

Kumbidijum - čamac orhideje Istaknut

Vrste orhideja iz roda kumbidijum se često koriste kao rezano cveće zbog njihovih velikih prošaranih cvetova, koji traju osam do deset nedelja. Zbog svojih formi cvetova poznate su i pod imenom čamac orhideje. Gaji se i kao sobna biljka, jer može da cveta i zimi kada većina orhideja ne cveta, a opstaje i na nižim temperaturama, i do sedam stepeni.

Cymbidium je rod orhideja iz porodice Orchidaceae, sa oko 52 vrste. Ime ovog roda potiče od grčke reči kymbos što znači rupa ili šupljina, a odnosi se na šuplji brod u obliku usana na koji podseća oblik latica cvetova nekih vrsta.

Prirodno stanište kumbidijum orhideja su tropska i suptropska Azija, ali i severna Australija gde rastu u hladnijim uslovima i na većim visinama. Iako su gajene hiljadama godinama, u Evropi su postale popularne u viktorijansko doba.

U Kini se kumbidijum orhideje gaje od davnina. Na kineskom jeziku se nazivaju lan, i smatrane su simbolom obrazovanog i čestitog čoveka. Stihovi i slike koje prikazuju ove orhideje mogu se naći u drevnoj književnosti i u umetničkim delima. Darovanje ove orhideje se i danas smatra vrhovnim komplimentom.

Kumbidijum orhideje često imaju više listova nego ostale orhideje. Listovi, koji rastu iz pseudogomolja su zeleni, dugi i ravni.

Cvast kumbidijum orhideja je duga, uspravna najčešće sa belo-ružičastim prošaranim cvetovima, a može da bude u svim bojama osim plave boje. Cvetovi se otvaraju u rano proleće, a ponekad cveta u oktobru ili čak do juna. Na jednoj cvetnoj stabljici ima i do 30 cvetova.

Danas postoje dva osnovna tipa kumbidijum orhideja, standardni i minijaturni. Najviše su tražene minijaturne vrste i hibridi u raznim bojama.

Pročitano 3388 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 28 Mart 2019 12:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kumbidijum - čamac orhideje