Artnit

Ponedeljak, 21 Decembar 2015 12:23

Mirta - obična mirta Istaknut

Mirta je zimzelena grmolika biljka. Najrasprostranjenija od svih vrsta mirte, je obična mirta (Myrtus communis), koja je u narodu poznata po imenima obična mrča, murta, mrčika, martina. Njeni listovi i plodovi imaju prijatan miris pa se ubraja u začinske biljke, a listovi i cvetovi su lekoviti i spada u lekovite biljke. Gaji se kao sobna biljka, u vrtu kao ukrasni grm, a može da se obradi kao bonsai drvo.

Mirta je malo drvo ili grm koji potiče iz južne Evrope i i jugoistočne Azije. U svom priridnom staništu može da poraste u visinu do 5 m.

Listovi mirte su zimzeleni, ovalni, kožasti, na vrhu zašiljeni, veličine od 3 do 5 cm. Mirta cveta u junu i julu. Cvetovi su bele boje, pravilnog oblika sa 5 latica i mnogo prašnika. Plodovi mirte su mirišljave bobice plavkasto-crne boje sa mnogo semenki.

Od davnina je poznato da listovi mirte imaju antiseptična i lekovita svojstva. Tako se na primer, žvakanje grančica mirti koristilo za pranje zuba, destilisana voda dobijena iz listova i cvetova se koristila kao tonik koji prolepšava kožu.

Listovi i plodovi mirte imaju veoma prijatan miris, jer sadrže esencijalno ulje koje ima umirujuća i antireumatska svojstva. U vidu čaja ili ulja koristi se kao prirodno sredstvo protiv nadutosti, prehlade, kašlja i nekih infekcija. Ulje mirte se koristi u kozmetičkoj industriji u proizvodnji parfema, a od bobica se prave razni likeri i želei. Osušene bobice i listovi se koriste kao začinske biljke kod pripremanja ribljih i mesnih specijaliteta.

 

Pročitano 6188 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Mirta - obična mirta