Artnit

Nedelja, 13 Decembar 2015 12:42

Nega kritske paprati Istaknut

Pteris cretica, poznatija po imenu kritska paprat je jedna od najpopularnijih vrsta paprati iz roda Pteris koja se gaji kao sobna biljka, zbog toga što lakše napreduje u zatvorenom prostoru u odnosu na druge vrste paprati. Potrebni su joj isti uslovi nege kao i ostalim papratima, ali je prilagodljivija od njih.

Tokom cele godine kritskoj paprati treba obezbediti dosta svetlosti, ali je nikada ne izlažite direktnoj sunčevoj svetlosti. Za vreme toplijih meseci se može izneti napolje i staviti u senku.

Normalne sobne temperature su pogodne za kritsku paprat u toku cele godine. Kada je temperatura iznad 18 stepeni duže od dva ili tri dana, stavite saksiju sa ovom biljkom na podmetač sa vlažnim kamenčićima ili je prskajte nekoliko puta dnevno sprejom. Minimalna temperatura koju može da podnese je oko 13 stepeni.

Kritska paprat je osetljiva na suv vazduh. U prostorijama sa centralnim grejanjem se teže gaji i ne treba da bude u blizini radijatora.

Listovi kritske paprati se suše zbog toplog i suvog vazduha. Ako se ipak osuše odsecite sve listove do dna i potopite busen, i ona će ponovo da izbaci nove listove.

Kritska paprat ne toleriše suvoću oko korena i zato zemlja treba da bude stalno vlažna. U periodu vegetacije se zaliva obilnije, a zimi manje, mekom i mlakom vodom.

Kritska paprat se sadi u mešavinu zemlje, 1/2 humusa i 1/2 vlaknaste zemlje crnjuše.

Prihranjivanje kritske paprati zavisi od mešavine zemlje u koju je zasađena. Ali, obično se prihranjuje tečnim đubrivom, u toku leta svake dve nedelje, a zimi jednom mesečno.

Kritska paprat raste veoma brzo. Presađuje se svake godine u proleće.

Orezivanjem kritske paprati se podstiče novi rast. Možete da isečete oštrim nožem ili sekačem što bliže dnu stabla, neuredne ili suve listove.

U proleće se kritska paprat razmnožava deljenjem korena. Može da se razmnožava reznicama ili zrelim sporama koje klijaju u vlažnom tresetu na 25 stepeni.

Pročitano 2947 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 17 Mart 2019 12:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega kritske paprati