Artnit

Četvrtak, 10 Decembar 2015 12:27

Kokedama - kugla sa mahovinom Istaknut

Kokedama je kugla zemlje prekrivene mahovinom u koju se zasađene biljke. Ovaj poseban stil gajenja biljaka je nastao u starom Japanu, gde je bonsai drvo sa vidljivim korenjem koje je zadržavalo zemlju, vremenom obrastalo mahovinom, i zato se često naziva bonsai za siromašne. Naziv kokedame, Ko Kay Da Ma potiče od japanskih reči koke, što znači mahovina i dama, što znači kugla, a u prevodu na srpski jezik doslovno znači kugla sa mahovinom.

Kokedama se pravi od biljaka koje se vade iz saksije i zatim gaje u zemlji koja se oblaže mahovinom. Preporučuje se sađenje otpornih biljaka visine od 10 do 15 cm. Od sobnih biljaka dobar izbor su lozice, paprati, koralni kaktus, minijaturne palme, patuljaste forme fikusa, ciklame, afričke ljubičice. Ako se kokedama drži napolju mogu da se sade sedumi, čuvarkuća, bršljan, jagode, patuljasti bor.

Na stolu, na komodi ili na zidu u sobi, kao i na terasi ili balkonu kokedama je zanimljiv ukras. Razne biljke, od trava, poljskog cveća pa sve do puzavica, mogu da se kombinuju i sade u kuglu mahovine i formiraju neku interesantnu temu.

Koren biljaka koje čine kokedamu dobija loptast oblik, pa predstavlja jednu vrstu bonsaija.

Kokedama može da bude samostojeća, položena ili viseća.

Pročitano 2717 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 16 Mart 2019 12:12

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kokedama - kugla sa mahovinom