Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 01 Decembar 2015 12:27

Bambus - trava koja najbrže raste Istaknut

Bambus je najviša poznata trava i biljka koja najbrže raste, do metar na dan. Zanimljiv je i u enterijeru i eksterijeru doma, jer se njegove stabljike mogu koristiti u različite svrhe: kao podna obloga, deo zelenila u vrtu ili neobična dekoracija na stolu. Koristi se kao lekovita biljka, građevinski materijal, za pravljenje raznih predmeta, tekstila, kao hrana za stoku i u ishrani ljudi.

Bambus je otporna zimzelena biljka iz porodice Gramineae, koja pripada potporodici bambusa sa oko 120 rodova s oko 1300 vrsta. Osnovna podela je na bambuse raštrkanog rasta (bambusi koji se granaju) i zbijenog rasta (bambusi koji se ne granaju).

Bambus potiče iz istočne Azije, iz Kine i Japana. Patuljaste vrste bambusa porastu u visinu od 10 do 150 cm, srednje visoke vrste od 1,5 do 3 m, a veliki bambusi i do 10 m. Prosečan rast je oko 70 cm na dan.

Bambus ima čvorove, zglobove između šupljih segmenata grana. Njegove stabljike su duge i razgranate, drvenaste i čvrste, bez srčike, godova i kore. One su zelene, a zavisno od vrste kako dozrevaju menjaju boju i postaju žute, narandžaste, braon, crvene ili crne boje. Listovi su mekani i nežni i u hladnim predelima ih mogu oštetiti niske temperature i mraz.

Stabljike bambusa su identične širine svom svojom dužinom, a kada se kombinuju sa drugim rastinjem ili ukrasnim elementima stvaraju interesantne vizuelne efekte u vrtu. Zbog brzog rasta, zimzelenih listova i dekorativnih stabljika koriste se ne samo kao baštenska biljka, već i kao živa ograda.

Bambus se gaji kao sobna biljka i unosi delić egzotike u svaki prostor. Na primer, srećni bambus može da se gaji u vodi ili u saksiji sa zemljom, a nije mu potrebna skoro nikakva nega.

Mladi izdanci bambusa iz kojih se u aprilu i maju razvijaju stabljike su ukusni i vekovima se koriste kao hrana u mnogim azijskim zemljama. Od izdanaka nekih vrsta bambusa, najčešće onih koji sadrže šećer, pripremaju se osvežavajući napici i neka pića.

Izdanci bambusa se upotrebljavaju u lekovite svrhe, pre svega za smirenje i protiv visoke temperature.

Pročitano 13146 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 13 Mart 2019 12:14
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci