Artnit

Nedelja, 08 Novembar 2015 12:30

Viburnum - udika Istaknut

Ukrasni grmovi iz roda Viburnum ulepšavaju vrt tokom cele godine. U narodu su poznati pod imenima udika i udikovina. Zavisno od vrste i klime, cvetaju od ranog proleća do juna, a u jesen i zimu većina vrsta ulepšava vrtove svojim mesnatim dekorativnim bobicama, koje posebno vole ptice. Gaje se kao živa ograda, a mogu da popune i ne tako lepa ili prazna mesta u vrtu.

Viburnum je rod koji pripada porodici Adoxaceae i obuhvata oko 150 vrsta. Uglavnom su listopadne ili zimzelene žbunaste biljke, a nekoliko vrsta je malo drveće. U zavisnosti od vrste mogu da porastu u visinu od 5 do 15 m.

Većina vrsta viburnuma koja se gaji kao ukrasni grm ima zanimljivo lišće. Listovi se razlikuju u veličini, teksturi i boji. Mogu da budu okrugli ili kopljasti, celi ili sa zupčastim ivicama, i u raznim bojama žuti, crveni, zeleni, ljubičasti i šareni.

Cvetovi viburnuma se uglavnom dele u dve vrste. Neke mogu da imaju cvasti nalik na hortenzije, a neke nalik na loptu ili kupolu. Pupoljci su često u obliku malih oraha. Boje cvetova mogu da budu bele do krem ili ružičaste. Neke vrste imaju veoma mirisne cvetove.

Plod viburnuma je okrugao, ovalan ili nalik na koštunicu, i sadrži seme koje je kod nekih vrsta jestivo, a kod mnogih je blago otrovno. Mogu da budu plave, crvene, crne ili žute boje.

Najčešće se gaje kao ukrasne biljke Viburnum opulus, Viburnum rhytidophyllum Viburnum tinus, Viburnum bodnantense.

Pročitano 3987 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Viburnum - udika