Artnit

Nedelja, 25 Oktobar 2015 10:50

Lunarija - srebrenka Istaknut

Lunarija, u narodu poznata kao mesečev cvet, judin novčić, srebrenka je veoma dekorativna biljka. Raste samoniklo po livadama i šumama, a lepo izgleda kada se posadi u vrtu uz ivičnjake i pogodna je za sađenje u žardinjerama gde dobro uspeva. Dobar je izbor za neformalne i seoske vrtove. Njeni plodovi su lep detalj u jesenjim aranžmanima ili vazama.

Lunaria je rod cvetnica, koji pripada porodici Brassicaceae. Ime roda potiče od latinskog naziva lunario, što znači kao mesec i odnosi se na dekorativne mahune.

Rod Lunaria obuhvata četiri vrste, jednogodišnje i višegodišnje, koje potiču iz srednje i južne Evrope, i jugozapadne Azije.

Dvogodišnja lunarija može da poraste u visinu 30 do 100 cm, razgranata je pri vrhu, a po sebi ima sitne dlačice. Prve godine stvara rozetu srcolikih listova, nazubljenih po ivicama. U drugoj godini se formira zeljasto stablo, a potom cveta od aprila do jula. Cvetovi su veliki i mirišljavi, sakupljeni u retke grozdaste cvasti, na vrhu stabljike. Mogu da budu crveni, ljubičasti i beli. Nakon cvetanja formiraju ce pljosnati plodovi nalik na kovanice novca. Kada plodovi ispadnu, mahune se rastvore i ispadaju semenke, a ostaje pregradni listić srebrnastog sjaja, koji se bere u jesen, i koristi kao ukras ili za dekoraciju cvetnih aranžmana.

Jednogodišnja lunarija poraste u visinu, isto kao i dvogodišnja, 30 do 100 cm. Njena stabljika je uspravna i dlakava, zagasitozeleni listovi kratko zašiljeni i nepravilno nazubljeni. Cveta od aprila do juna, a mirisni cvetovi su crvene, ljubičaste ili bele boje. Plodovi su eliptični i imaju srebrnastu pregradu.

Pročitano 4827 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Lunarija - srebrenka