Artnit

Utorak, 06 Oktobar 2015 13:20

Nega gesnerije Istaknut

Gesnerija se gaji kao sobna biljka zbog zelenih, mekih, sočnih listova i zanimljivih cevastih cvetova u raznim jarkim bojama, koji su zrakasto poređani. Na vrhovima izboja se u leto pojavljuju cvetovi, dugi oko 6 cm. Kada se pravilno neguje i redovno prihranjuje, cveta celo leto, sve do jeseni.

Gesneria je rod sa oko 50 vrsta, porodice Gesneriaceae. Osim dve ili tri južnoameričke vrste, sve su poreklom sa ostrva Kariba. Ovaj rod je nazvan po švajcarskom lekaru i botaničaru Konradu Gesneru.

Kada gesnerija precveta postepeno se prestaje sa zalivanjem, ali može da se stavi, na sunčano mesto. Pošto listovi uvenu i opadnu, u saksiji ostaje gomolj, koji može da prezimi ako je suv, i na temperaturi od oko 10 stepeni.

U rano proleće sa gomolja gesnerije treba da se otrese stara zemlja, a zatim zasadi u istu saksiju, ali ne preduboko i ne pokriva se potpuno zemljom. Za sađenje je dobra mešavina šumske zemlje, listovače, treseta i oštrog peska sa dodatkom malo prašine od drvenog uglja.

Na početku je gomolju gesnerije potrebna samo toplota i malo vlage, i zato ga treba zalivati umereno, ujutro ili uveče, toplom mekom vodom. Kada se pojave mladi izdanci saksija se stavlja pored prozora u zagrejanu svetlu prostoriju, ali ne direktno na sunce. Kada počne da raste postepeno se zaliva, sve više i češće.

U toku vegetacije gesneriju treba zalivati mekom vodom redovno i umereno, jer je osetljiva na sušu. Pošto je osetljiva i na višak vlage ne treba kvasiti listove, jer se na njima javljaju braon mrlje ili počinje da truli. Zato se zaliva odozdo ili duž ivice saksije.

Dok raste, a posebno dok cveta gesnerija se prihranjuje svake dve nedelje.

Za vreme toplih letnjih dana gesnerija može da se iznese napolje, ali treba da se zaštiti od sunčevih zraka. Ako nemate mogućnosti da je iznesete napolje, neophodno je da se redovno provetrava prostorija u koju je stavljena.

Gesnerija se razmnožava reznicama i semenom.

Pročitano 2751 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 19 Septembar 2019 11:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega gesnerije