Artnit

Sreda, 16 Septembar 2015 10:38

Abutilon - sobni javor Istaknut

U toplim podnebljima abutilon se najčešće gaji kao ukrasni zimzeleni grm, a u kontinentalnim kao sobna biljka. Leti se može izneti na terasu i balkon ili ukopati u baštu. U narodu je više poznat kao sobni javor ili cvetajući javor zbog oblika lista koji nalikuje na list javora. Takođe, u nekim krajevima je poznat i pod imenima sljezac, kineski fenjer, indijski slez.

Abutilon je rod biljaka koji pripada porodici slezova (Malvaceae). Ime ovog roda verovatno potiče od arapske reči abu tilon, što znači indijski slez. Potiče iz tropskog i suptropskog područja Brazila. Postoji 150 vrsta ovog roda koje rastu kao zeljaste biljke, drveće, a najčešće kao zimzeleni grm.

Abutilon ima najčešće grmoliki oblik, a čitava biljka je obrasla finim dlačicama. Veoma je razgranat i može da poraste u visinu i do 3 metra.

Listovi abutilona su veličine dlana sa 3 do 5 naglašenih režnjeva i nalik na javorove. Oni su baršunasti, sa peteljkama i nazubljeni. Najčešće su zeleni, a kod nekih vrsta mogu da budu i sa belim ili žutim šarama.

Abutilon cveta od aprila do oktobra, a ako je u toploj sobi cveta i zimi. Zavisno od vrste cvetovi se razlikuju po obliku i boji. Cvetovi su pojedinačni ili u grupama i mogu da budu u obliku zvona, pehara, fenjera, beli, ružičasti, narandžasti, ljubičasti, crveni, žuti ili šareni.

Pročitano 4411 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 02 Mart 2016 12:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Abutilon - sobni javor