Artnit

Sreda, 09 Septembar 2015 10:55

Heba - veronika Istaknut

Heba cveta od juna do meseca oktobra i unosi vedrinu u svaki vrt, čak i u sive jesenje dane kada ostale cvetnice uglavnom prestaju sa cvetanjem. Poznata je i pod imenom veronika, jer je nalik na ovu ukrasnu biljku, a naročito su im slični cvetovi. Gaji se kao živa ograda, ukrasni grm ili pokrivač tla u vrtu i kamenjaru, na terasi i balkonu u saksiji ili žardinjeri, a lepo izgleda i u cvetnim aranžmanima.

Heba je rod biljaka koji pripada porodici zevalica (Scrophulariaceae). Ovaj rod je nazvan po Hebi, grčkoj boginji mladosti. Njemu pripada oko 100 vrsta i uglavnom su zimzelene žbunaste biljke, perene. Odgajeno je mnogo kultivara, koji se razlikuju po visini, boji lista i cveta, obliku listova i bokora.

Smatra se da je domovina heba Novi Zeland gde ima kultni status za starosedeoce, Maore. Ali, njihova prirodna staništa su i Francuska, Polinezija, Foklandska ostrva i Severna Amerika.

U zavisnosti od vrste, hebe dostižu različitu visinu. Ima ih veoma niskih od 15 cm, a i visokih grmova i stabala koji mogu da porastu u visinu do 5 m. Niskorastuće vrste prekrivaju zemljište i dobar su izbor za vrtove i kamenjare, a visoke za žive ograde u oblastima sa blagom klimom ili balkone.

Listovi hebe su ovalni ili kopljasti, gusto raspoređeni, a mogu da budu zeleni, sivo-zeleni, šarenolisni. Cvetovi su najčešće beli, ružičasti, ljubičasti ili crveni.

Pročitano 6377 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 25 Juli 2020 10:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Heba - veronika